latinica  ћирилица
25/10/2015 |  20:56 | Autor: RTRS

Puni staž osiguranja ima tek 8,1 % penzionera RS (VIDEO)

Puni staž osiguranja od 40 godina ima tek 8,1 odsto penzionera Republike Srpske, dok je procenat onih sa navršenih 40 godina penzijskog staža, koji osim radnog uključuje i beneficirani staž sa učešćem u ratu, 22,47 odsto.
Penzioneri - Foto: arhiv
PenzioneriFoto: arhiv

Prosječna penzija za penzionere sa punim penzijskim stažom je oko 500 maraka, dok je najniža penzija  za minimalan staž od 15 godina 174 marke.

U prošloj godini broj penzionera povećan je za 4.500, od čega ih je 1. 100 imalo puni staž.

Malo ljudi radi puni radni vijek, pa je godinama nepovoljan odnos zaposlenih i penzionera, koji je trenutno 1,14 :1. Poooštravanjem uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, usporen je rast broja korisnika, ali odnos osiguranika i korisnika prava ima trend opadanja, pa je Vlada usvojila set mjera za stabilizaciju stanja i obezbjeđenje dodatnih izvora finansiranja. 

Penzionisani u prosjeku imaju 31,6 godina penzijskog staža, a 29,1 godinu staža osiguranja. Skoro trećina korisnika nije zaradila penziju i po nekoj osnovi oslanja se na budžet,ističu u Udruženju penzionera Srpske .

"Stabilniji sistem penzijskog osiguranja je poštovanje sistema osiguranja uplatio si i koristićeš, a da penzija zavisi od dužine rada i od veličine unosa sredstava", kaže Rada Rakulj predsjednik Udruženja penzionera RS.

Od ukupno 250.595 penzionera, 56.700 ima puni penzijski staž, dok je onih sa efektivnim stažom osiguranja skoro trostruko manje ( 20.000). Iako smo daleko od poželjnog omjera 3:1 u korist radnika, što je garant za održiv penzioni sistem, smanjenje broja prijavljenih na minimalac promijenilo bi finansijsku sliku, smatraju penzioneri.

Za 11. 000 zaposlenih godinama se uopšte ne uplaćuju doprinosi, dok je oko 44.000 radnika u Srpskoj prijavljeno na najnižu platu, među kojima je i 19 magistara.

Penzioni sistem ugrožavaju i dugovanja poslodavaca koja su dostigla 405 ,7 miliona KM. Od ove sume mogle bi se isplatiti penzije za narednih pet mjeseci .

Vlada je obavezala nadležne organe da do kraja godine dostave plan aktivnosti, koje će obezbijediti prelazak na trezorski način isplate penzija.

Biće preduzete mjere radi naplate zaostalih doprinosa, suzbijanja rada na crno  analizirane mogućnosti uvođenja platnih razreda za obračun i isplatu plata prema kategorijama stručnosti i pojačani mehanizmi kontrole isplate neto plata i doprinosa preko banaka.

Isplata penzija onima koji su ostvarili pravo na području Federacije, proteklih deset godina penzionu kasu Srpske koštala je skoro milijardu maraka, pa je najavljeno i preispitivanje postojećeg sporazuma Fonda PIO i federalnog zavoda PIO/MIO.