latinica  ћирилица
30/10/2015 |  07:43 | Autor: SRNA

Danas sahrana mitropolita dabrobosanskog Nikolaja u Dobrunu

Patrijarh srpski Irinej služiće u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada zaupokojenu liturgiju povodom smrti mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.
Patrijarh Irinej - Foto: RTRS
Patrijarh IrinejFoto: RTRS

Služenje zaupokojene liturgije počeće u 8.30 časova. Nakon liturgije, biće služeno opijelo i obavljena sahrana, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Sahrani mitropolita Nikolaja prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a liturgiji i sahrani delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Mitropolit Nikolaj biće sahranjen, prema sopstvenoj želji, u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je Dobrun zadužbina mitropolita Nikolaja, koji je obnovitelj ovog manastira.

"Sahranjujemo uzornog učitelja Crkve, episkopa i mitropolita, kao i nekoga ko je uvijek služio svom narodu i Crkvi. To je sigurno najljepše što čovjek može da uradi za života", rekao je episkop Grigorije, kojeg je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve imenovao za administratora upražnjene Eparhije dabrobosanske sa svim pravima i dužnostima eparhijskog arhijereja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija proglasio je 30. oktobar za Dan žalosti na području grada povodom upokojenja mitropolita Nikolaja.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u Univerzitetskoj bolnici u Foči u 88. godini.