latinica  ћирилица
31/10/2015 |  08:44 | Autor: SRNA

Malešević: Svu energiju usmjeriti na očuvanje srpskog jezika

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je veoma važno da se sva energija usmjeri na zaštitu i očuvanje srpskog jezika, jer su jezik i pismo najveće kulturne tvorevine, koje se moraju sačuvati, u interesu očuvanja sopstvenog kulturnog identiteta.
Dane Malešević - Foto: SRNA
Dane MaleševićFoto: SRNA

Malešević je istakao da je za njega kao ministra prihvatljivo samo ono što je u okviru Ustava Republike Srpske i zakonskih okvira u oblasti obrazovanja, a Ustavom je utvrđeno da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

- Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, jedino je moguće tumačenje jezika po narodu, kako je i Ustav Republike Srpske propisao, a nikako prema nazivu države u kojoj taj narod živi. Ne namećemo mi nikome kako će zvati svoj jezik, ali ne može ni nama niko nametati da taj jezik zovemo onako kako ga oni zovu - rekao je Malešević za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, učenici bošnjačke nacionalnosti u odjeljenjima koja ispunjavaju uslove za izučavanje nacionalne grupe predmeta uče jezik bošnjačkog naroda, a nastava iz nacionalne grupe predmeta realizuje se u 21 osnovnoj školi u Republici Srpskoj.

- U školskoj 2014/2015. godini 2.190 učenika izučavalo je nacionalnu grupu predmeta, dok je 6.771 učenik izučavao islamsku vjeronauku. Sasvim je drugačija slika kad je riječ o učenicima srpske nacionalnosti u Federaciji BiH. Izučavanje nacionalne grupe predmeta jedino je ispoštovano u Grahovu i djelimično u Drvaru - naglasio je Malešević.

On je istakao da Ministarstvo putem Republičkog pedagoškog zavoda podržava odlazak učenika na međunarodne olimpijade iz oblasti matematike i fizike, kao i da su Milicu Đukić, koja je ovogodišnji dobitnik bronze na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike održanoj na Tajlandu, nagradili dodatno laptopom i biće joj omogućena stipendija Ministarstva.

- Nastojimo da na ovaj način podržimo izvanredne uspjehe naših učenika. Јedna od mjera koje smo predvidjeli Strategijom razvoja obrazovanja jeste definisanje podrške nadarenim učenicima. Predvidjeli smo veću individualizaciju nastave i primjenu sredstava i posebnih programa kroz takmičenja, nagrade, stipendije, istraživačke kampove, posjete naučnim centrima, izložbe. Јedna od važnijih mjera je i stvaranje uslova za početak rada centra za mlade talente - rekao je Malešević.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, on je naveo da će Ministarstvo nastojati da osnaži vaspitnu ulogu škole, da radi na analizi nastavnih planova i programa, kako bi se sačinile kvalitetne pripreme za njihove izmjene i dopune za 2016/2017. godinu.

- S obzirom na to da bi Republički pedagoški zavod bio angažovan i na izmjeni nastavnih planova i programa i na realizaciji stručnog usavršavanja nastavnika, ova ustanova treba pretrpjeti organizacione promjene i ne treba da vrši inspekcijske kontrole jer to radi Prosvjetna inspekcija, već da se bavi razvojem predškolskog, osnovnog i opšteg - gimnazijskog obrazovanja i priprema i provodi malu maturu - dodao je Malešević.

On je rekao da se razmatra ideja o osnivanju centra za stručno obrazovanje, a u visokom obrazovanju radi se na donošenju novog zakona kojim će biti unaprijeđene procedure licenciranja ustanova i studijskih programa.