latinica  ћирилица
05/11/2015 |  08:38 | Autor: B92

Koji poslovi najviše štete zdravlju?

U najrizičnija zanimanja ubrajaju se posao radiologa i poslovi u metalnoj industriji, najviše zbog izloženosti opasnim materijama koje mogu da ugroze zdravlje.
Poslovi koji štete zdravlju (foto: Thinkstock) -
Poslovi koji štete zdravlju (foto: Thinkstock)

Mnogo je poslova koji su rizičniji u odnosu na ostale, a “Biznis insajder“ napravio je listu najrizičnijih poslova u odnosu na vaše zdravlje.

Kao zdravstveni rizici uzeti su izlaganje zagađivačima, infekcije, zračenje, opekotine, posjekotine, ubodi, vrijeme provedeno u sjedenju jer je ustanovljeno da nedostatak fizičke aktivnosti može da skrati životni vijek i druge opasnosti.

Na prvom mjestu našao se posao radiologa, a opasnosti zbog kojih je taj posao najrizičniji su radijacija, opasnost od infekcije i dugi periodi sjedenja. Zatim slijede poslovi u metalnoj industriji koji su opasni zbog zagađivanja, opasnosti od opekotina i uboda i opšta izloženost opasnim uslovima rada. Treće mjesto liste rezervisano je za osobe koje se bave balzamovanjem u mrtvačnici.

Na listi zatim slijede: instalateri i serviseri liftova, tehnolozi nuklearne medicine, instalateri rashladnih uređaja, medicinske sestre, operateri u servisnim postrojenjima za naftu, gas i rudnike, operateri u hemijskim postrojenjima, medicinski tehničari i bolničari, serviseri vatrostalnih materijala, radnici na reciklaži otpada, tehnički operateri nuklearne opreme, piloti, kopiloti i avioinžinjeri, hirurški medicinski asistenti, radnici na pročišćavanju otpadnih voda, histološki tehničari, carinski inspektori, ortopedi, veterinari, anesteziolozi, stjuardese i stomatolozi.