latinica  ћирилица
05/11/2015 |  15:31 | Autor: SRNA

Bogdanić: Očuvati dosadašnji nivo zdravstvene zaštite (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je u Slatini kod Banjaluke da u Srpskoj mora biti očuvan dosadašnji nivo zdravstvene zaštite.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Stanje u zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj je posljedica stanja u društvu. Imamo teškoće u uplaćivanju poreza i doprinosa i dugovanja prema dobavljačima, pa se zbog toga mora učiniti sve na smanjenju troškova i racionalizaciji u zdravstvenim ustanovama", rekao je Bogdanić.

On je podsjetio da je u proteklom periodu mnogo urađeno na opremanju zdravstvenih ustanova i školovanju kadra.

"U narednom periodu potrebno je smanjiti `rad na crno`. Nadam se da će biti povišene akcize na određene proizvode i da će biti stvoreni uslovi da dostignuti nivo zdravstvene zaštite bude očuvan", dodao je Bogdanić.

On je ponovio da je najteža situacija u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Bolnici u Istočnom Sarajevu.

"Svi se moramo uključiti u rješavanje problema, pa ako treba i donositi teške odluke", kaže Bogdanić.

Govoreći o situaciji u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, Bogdanić je naveo da ova ustanova nije ispunjavala minimum zakonskih uslova kada je riječ o prostoru, opremi i kadru.

"Sa predstavnicima ove ustanove dogovorili smo da riješe ovaj problem, što do sada nije učinjeno", pojasnio je Bogdanić.