latinica  ћирилица
06/11/2015 |  15:26 | Autor: SRNA

UKC RS: Uspješna 20. transplantacija bubrega

Na Univerzitetskom kliničkom centru Repubike Srpske u Banjaluci danas je uspješno izvršena 20. transplantacija bubrega, saopšteno je iz ove ustanove.
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvat - Foto: RTRS
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvatFoto: RTRS

Transplantirani pacijent je dvadesetrogodišnji mladić, dok je donor bila njegova majka, a kompletna preoperativna priprema pacijenata urađena je na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.

U pripremi transplantacije koristila se tehnika za razmjenu nalaza putem video- konferencije sa Vojno-medicinskom akademijom /VMA/ u Beogradu, što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o samom izvođenju procedure.

Prva transplantacija urađena je prije više od četiri godine uz pomoć tima iz VMA koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije kadra Univerzitetskog kliničkog centra, a do sada su sve transplantacije prošle bez komplikacija.

Transplantacioni tim Univerzitetskog kliničkog centra ubuduće će najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa edukacije kadra ovog profila koji će vrlo brzo moći samostalno da učestvuje u izvođenju transplantacija.