latinica  ћирилица
08/11/2015 |  21:36 | Autor: TANЈUG

Kragujevac: Makedonski pekar poklanja trudnicama po jedan obrok dnevno

Pekara "Kod Makedonca" u Kragujevcu od 1. novembra, kada je i otvorena, poklanja trudnicama po jedan obrok dnevno, i to po njihovom izboru.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)


Vlasnik te pekare Slavoljub Totić  iz Skoplja, u izjavi Tanjugu rekao je da je kod Makedonaca tradicija da se nešto poklanja kada se pokreće posao.

"Odlučio sam da u pekari po jedan obrok poklanjamo trudnicama, jer sam iz vaših medija čuo da u Srbiji postoji problem sa natalitetom, pa sam na ovaj način želio da dam svoj doprinos", rekao je Totić.

Prema njegovim riječima, od kada je otvorio pekaru dnevno 10 do 15 trudnica dođe i dobije besplatan obrok.

"Trudnice se najčešće odlučuju za burek "lazanja" i za makedonsku pastrmajliju od pilićeg i svinjskog mesa", rekao je Totić i dodao da njegova pekara nudi više od 40 različitih proizvoda kakvih, kako tvrdi, nema na kragujevačkom tržištu.

Ovaj tridesetosmogodišnji Makedonac je istako da su se pekarstvom bavili njegovi preci, pradjeda, djeda i otac, te da je i on nastavio porodičnu tradiciju, kao i da pekaru u Skoplju imaju dvije i po decenije.

"Moj preci su imali pekaru u Beogradu, ali su se početkom 90-ih godina prošlog vijeka vratili u Skoplje kada su, takođe, otvorili pekaru", naveo je Totić.

Objašnjavajući, kroz osmjeh, da je Srbin jer mu je otac iz Kruševca, Totić je rekao da je izabrao Kragujevac za otvaranje pekare jer u njemu ima rodbinu i prijatelje.

Za sada je, dodaje, u Kragujevcu došao samo on, dok su supruga i dvoje djece u Skoplju, zato što su, kako je naveo, djeca još mala.

Pekara "Kod Makedonca" nalazi se na vrhu ulice Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića, u Kragujevcu poznatije kao Glavna ulica.