latinica  ћирилица
09/11/2015 |  13:09 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Svi jezici svijeta potiču iz Australije?

Grupa istoričara amatera iz Australije tvrdi da je pronašla dokaz da je najmanji kontinent na svijetu zapravo kolijevka prve civilizacije.
Drevna Australija (Foto:Thinkstock) -
Drevna Australija (Foto:Thinkstock)

Јedan od njih, učitelj iz Novog Јužnog Velsa Ričard Peterson, otkrio je nove informacije koje bi mogle da ga odvedu do misteriozne lokacije na kojoj je nalazi australijska verzija “Stounhendža“.

Prije oko šest mjeseci, ovaj volonter Istorijskog društva Brunsvik Velija, naletio je na pisma u kojima se govori o strukturi od kamena o kojoj je pisao australijski novinar Frederik Slejter.

Slejterova istraživanja nisu pominjana u javnosti još od 1940. kada je jedan lokalni poljoprivrednik u čijem je vlasništvu bila zemlja na kojoj je navodno bila kamena formacija, dobio dozvolu da sruši blokove.

Slejter je vjerovao da je “humka“ na kojoj je stajalo 185 kamenih blokova “najstariji hram na svijetu“. Kamenje je bilo prošarano urezanim simbolima i prema njegovom mišljenju, svi jezici svijeta imali su korijen u tom jeziku.

Priču su dalje istraživali otac i sin Stiven i Evan Strong koji su o ovom mjestu koje bi moglo da promijeni naše viđenje praistorije, pisali na svom sajtu “Forgotten Origin“, ali nisu željeli da otkriju tačnu lokaciju formacije, strahujući od vandalizma.

Oni posjeduju 16 pisama koje je Slejter slao kolegi o “Stounhendžu“.

“Slejter je govorio o tome da kompletno čovečanstvo potiče iz Australije, kao i svi jezici. On je proučavao prvi jezik. Radio je i na rječniku i tvrdio da je prikupio 28.000 riječi“, kaže Stiven Strong.

“Ti drevni ljudi formalizovali su metod komunikacije sačinjene od brojeva, jezika pokreta, pozicioniranja kamenja, elemenata, zvukova, životinjskih oblika. Ova neobična kombinacija je na kraju uklopljena u formalno pismo, što je u suprotnosti sa dosadašnjim saznanjima o porijeklu pisma, a otvara i mnoga pitanja o stepenu razvoja drevnih ljudi“.

Strongovi i Peterson nacrtali su mape i slike koje pretpostavljaju kako je formacija mogla da izgleda, pa čak i mape koje su napravljene četiri mjeseca prije nego što je kamenje uništeno.

“Blokovi su pali na četiri različita mjesta. Imamo mapu koja vodi do svakog od njih“, rekao je Stiven.

Niko od zvaničnih predstavnika društava istoričara i arheologa u Australiji nije komentarisao njihove tvrdnje.

Izbor: Daily Mail/B92