latinica  ћирилица
09/11/2015 |  14:25 ⇒ 18:38 | Autor: Agencije

Nikolić: Pravedna i moralna pobjeda u nemogućim uslovima

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je građanima Srbije pobjedu povodom glasanja o članstvu za prijem Kosova na Generalnoj konferenciji Uneska.
Tomislav Nikolić - Foto: Screenshot
Tomislav NikolićFoto: Screenshot

Tomislav Nikolić je čestitao građanima Srbije što su "imali povjerenja da ćemo braniti i odbraniti ono što su naši preci čuvali vijekovima".

- Ovo je pravedna i moralna pobjeda u skoro nemogućim uslovima, kada često ono što je ispravno ne može da računa na podršku većine, dodao je Nikolić.

On je čestitao i Vladi Srbije što je uložila mnogo diplomatskih napora i nije odustajala ni kada se činilo da je sve izgubljeno.

- Srbija ima mnogo prijatelja u svijetu koji prijateljstvo ne zasnivaju na obimu trgovinske razmjene i snazi oružja, već na ponašanju naroda i država. Ova pobjeda nije izvojevana novcem već poštovanjem koje svijet gaji prema našoj državi i narodu, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić: Srbija nije poražena, to više nije velika novost

Srbija nije poražena, a to više i nije velika novost, jer polako ali sigurno učimo da u najmanju ruku ne gubimo, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Kako jedna stara izreka kaže - bahatost je najveći neprijatelj pobjede. Ne želim da likujem, niti mi Srbi želimo da se pravimo važni, ali hoćemo svima povodom odbijanja zahtjeva Kosova da uđe u Unesko da kažemo: Srbija nije poražena i to više i nije velika novost, i Srbija polako ali sigurno uči u najmanju ruku da ne gubi, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug

On je rekao da su najbolji dokaz za to činjenica da je Srbija i u slučaju Rezolucije o Srebrenici, ekonomske agresije Hrvatske, kao i današnje sjednice Generalne konferencije Unesko imala uspješan kraj.

Vučić je rekao da su srpski narod i zemlja završili sa kompleksima i frustracijama, da se bore za, a ne protiv, da štitimo svoje interese, i da više nismo neko kome se nameće bilo čija volja.

Štiteći interese naroda suprotstavili smo se jačima od sebe, koji nas nisu unizili, rekao je Vučić i istakao da je ponosan na zemlju i na narod. On je rekao da će Srbija neke utakmice i gubiti, ali da neće odstupiti od svojih principa, te da neće ulaziti u sukobe već će pokušavati da dijalogom riješi sve probleme.

Dačić: Nema rješenja bez Srbije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je danas da Kosovo, ima male šanse da dobije podršku kako bi postalo nestalna članica UN, za šta namjerava da se kandiduje.

- Nisu prošli Unesko, gdje je nizak cenzus, a u Generalnoj skupštini UN se glasa drugačije, računaju se i glasovi uzdržanih i potrebna je dvotrećinska većina. Te snove treba da prestanu da sanjaju. Trajnog rješenja nema bez Srbije, poručio je Dačić.

Povodom odluke Uneska, Dačić ističe da su predstavnici vlasti sve što su činili proteklih dana činili za srpski narod, zemlju, pravdu i istoriju.

- Nismo izgubili, već smo pobijedili, ocijenio je šef srpske diplomatije i apelovao na sve da zadrže u sjećanju ko je ovog puta bio na strani Srbije.

Gojković:Odluka u interesu međunarodnog prava

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozdravila je odluku Generalne konferencije Uneska ocenjujući da je ona u interesu međunarodnog prava i jačanja dijaloga, kao i principa na kojima je postavljena ta organizacija.

 Zahvaljujemo svim državama koje su prepoznale opravdanost zalaganja Srbije da takozvano Kosovo ne postane član ove organizacije budući da ne ispunjava kriterijume za prijem. Ovo je važno i za poštovanje principa međunarodnog prava i potrebu da se pitanje kuture nepolitizuje, rekla je Gojković.

Ona je istakla da je pokazala da su intenzivna diplomatska aktivnost i nastojanja Srbije u cilju zaštite kulturnog nasljeđa, kao i konstruktivnog i otvorenog dijaloga, jasno prepoznati kao ispravno zalaganje u velikom dijelu međunarodne zajednice.

Đurić: Pobjeda razuma i pravde nad politikom

Odluka Generalne konferencije Uneska pobjeda je razuma i pravde nad politikom, izjavio je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je istakao da je ta odluka i potvrda da Srbija, kada nastupa sa jedinstvenom podrškom svojih građana i institucija, može da utiče na međunarodne procese.

- Zahvaljujemo svim našim građanima koji su se proteklih sedmica uključili u napore da se najširoj svetskoj javnosti predoči istina o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji, a posebnu zahvalnost dugujemo državama čiji su predstavnici danas u Parizu bili protiv politike diktata i pobede nepravde u Unesku, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

SPC pozdravila odluku GK Uneska i pozvala na dijalog

Srpska pravoslavna crkva pozdravila je odluku Generalne konferencije Uneska i pozvala na dijalog i izgradnju povjerenja kao jedini put za rješavanje svih problema.

U saopštenju SPC je izražena zahvalnost svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumijevanja.

"Srbija i Srpska Pravoslavna Crkva su sve vrijeme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbjegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtjev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbjednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom", navodi se u saopštenju.

Srbi sa Kosova posebno zahvalni Rusiji

Srbi na Kosovu zadovoljni su zbog odluke Generalne konferencije Uneska da, a mnogi ističu veliku pomoć Ruske Federacije u sprečavanju tih ambicija Prištine. Mnogi ne shvataju kako je uopšte i razmatran prijem teritorije koja nije članica UN.

Slavko Simić, predsjednik Srpske liste, ocjenjuje za da je riječ o pobjedi srpske diplomatije, ali upozorava da državno rukovodstvo i ubuduće mora da sprječava pokušaje Kosova da postane članica neke od ostalih međunarodnih organizacija.

Siniša Đorđević iz Gračanice smatra da je "pravda pobedila" i ocjenjuje da su svi kosmetski Srbi ponosni na to što je dio svijeta shvatio da je Kosmet srpska zemlja, a manastiri i crkve zaostavština Srba i nedjeljiv dio srpskog nacionalnog i vjerskog bića.

Kosovu nije mjesto u UNESKO

Gradonačelnici i predsjednici skupština opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Sjeverna Kosovska Mitrovica pozdravili su odluku Generalne konferencije Uneska. 

Rukovodioci srpskih opština sa sjevera Kosova zahvalili su za ogromno zalaganje Vladi Srbije i svim zemljama članicama Uneska koje su glasale protiv, kao i zemljama koje su bile uzdržane.

- Konačno je ovim činom dokazano da poslije onoga što je učinjeno na Kosovu rušenjem i paljenjem crkava i manastira, rušenjem grobalja, takvima ne pripada mjesto u organizaciji čiji je cilj da doprinese miru i bezbjednosti podržavanjem saradnje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod univerzalnog poštivanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda, navedeno je u saopštenju.

Povezane vijesti:

Samoproglašeno Kosovo nije primljeno u Unesko

Moskva:Situacija ne terenu demantovala Prištinu

Kusturica: Znak da se uspostavlja novi svjetski poredak