latinica  ћирилица
09/11/2015 |  18:36 | Autor: SRNA

Kusturica: Znak da se uspostavlja novi svjetski poredak

Odluka Generalne konferencije Uneska da odbije prijem samoproglašenog Kosovo u tu organizaciju je dobar znak, ne samo zato što će biti sačuvana svjetska kulturna baština, već i zato što govori o buđenju bipolarnog svijeta u kome UN nisu više mjesto gdje se sprovodi volja jednog naroda, nego se polako uspostavlja novi svijet, ocijenio je srpski režiser Emir Kusturica.
Emir Kusturica - Foto: SRNA
Emir KusturicaFoto: SRNA

"Ovo je reakcija novog svjetskog poretka, dobra reakcija. Donedavno su u tom istom svijetu žmirili kada su vandali rušili bogomolje, u međuvremenu se svijet, izgleda promijenio. To je glas onih kojima smeta rušenje Palmire, vandalizovanje mesopotamskih tragova kulture, a sad su došli do zaključka da nije zgodno da oni koji su sjkerama skidali krstove sa manstira budu i čuvari te baštine", istakao je Kusturica za portal "Iskra".

Proslavljeni srpski režiser je naglasio da je najveća pobjeda da postoji svijest koja, ipak, drži do kulture i tradicije i koja ne dozvoljava da se sjekirama odsijeku naši korijeni.

"Ova odluka za nas je, poslije rezolucije o Srebrenici, na kojoj su posebno insistirali Englezi i Amerikanci i koja takođe nije usvojena, možda i najveća politička pobjeda", kaže Kusturica.