latinica  ћирилица
09/11/2015 |  19:28 ⇒ 20:11 | Autor: TANЈUG

Peć: Zapaljena srpska kuća

U povratničkom selu Siga kod Peći zapaljena je kuća Maksima Јašovića, ukućana nisu bili u njoj i nije bilo povrijeđenih.
Peć - Foto: arhiv
PećFoto: arhiv

To je drugi slučaj paljena kuća Srbima u tom metohijskom selu u posljednjih mjesec dana, javio je Radio Goraždevac uz podsjećanje da je predhodno zapaljena kuća Ljuba Ivanovića koja se nalazi na 50 metara od kuće Јašovića.

Srbi koji žive u tom selu uplašeni su za svoju bezbjednost i zahtijevaju da nadležni poboljšaju bezbjednosnu situaciju.

Radosavljević: Međunarodna zajednica da zaštiti Srbe na KiM

Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević izjavila je da predstavnici međunarodne zajednice treba da učine sve kako bi zaštitili Srbe koji žive u regionu Peći, na Kosovu i Metohiji reagujići na paljenje još jedne srpske kuće.

Radosavljević je najoštrije osudila paljenje još jedne kuće u Metohiji čiji je vlasnik Srbin, istakavši da povrijeđenih nije bilo samo zahvaljujući činjenici da u kući u trenutku požara nije bilo ukućana.

U povratničkom selu Siga kod Peći zapaljena je kuća Maksima Јašovića.

- Kuća je bila prazna, izgorela je cijela, sve što je moglo da izgori izgorjelo je - rekla je Radosavljevićeva, naglasivši da u selu Siga živi svega desetak srpskih povratničkih porodica.

- Pozivam međunarodnu zajednicu da nam da odgovor da li Srbi imaju pravo da žive na vijekovnim ognjištima u Metohiji ili je pritisak znak da Srbi treba da odu sa ovih prostora - rekla je načelnica Pećkog okruga.