latinica  ћирилица
10/11/2015 |  16:58 | Autor: SRNA

Vladika Hrizostom: Moramo sačuvati srpske svetinje na Kosmetu

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je danas u Pećkoj patrijaršiji da moraju biti sačuvane sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom - Foto: SRNA
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski HrizostomFoto: SRNA

"Neka Bog blagoslovi naše manastire i crkve, srpski narod na Kosmetu i pravdu da bi Kosovo i Metohija bili sačuvani kao srpska svetinja", rekao je vladika Hrizostom koji je služio liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, gdje se okupilo stotinjak Srba.

On je poručio da Srbi moraju istrajati u duhovnoj borbi za očuvanje, jačanje i oživljavanje svojih svetinja po Kosmetu.

"Kao što čovjek ne može bez duše, tako ni mi Srbi ne možemo živjeti bez naših svetinja na Kosmetu", rekao je vladika Hrizostom.

On je podsjetio da je Srpsku pravoslavnu crkvu iz Pećke patrijaršije 30 godina vodio arhiepiskop Arsenije, drugi srpski arhiepiskop.

Podsjećajući da je Arsenije bio učenik Svetog Save i njegov prvi "odabrani" nasljednik, episkop zvorničko-tuzlanski rekao je da su svi Srbi nastali i da postoje onoliko koliko postoji sveto srpsko Kosovo I Metohija.

On je blagoslovio svekoliki srpski narod, a posebno vjernike sa područja opštine Teslić, koji su ove godine nastavili tradiciju da opštine iz Republike Srpske budu domaćin ktitorske slave Pećke patrijaršije.

Lomljenju slavskog kolača prisustvovali su načelnik opštine Teslić Milan Miličević i predsjednik Skupštine opštine Željko Perišić, kao i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov.

Miličević je rekao da mu je posebna čast to što je Teslić domaćin ktitorske slave u Pećkoj patrijaršiji i što je ova opština postala jedna od opština iz Republike Srpske koja je pripremila slavski kolač.

On je najavio da će naredne godine domaćin slave biti grad Bijeljina jer je to obećanje dobio od načelnika Miće Mićića.

Perišić je rekao Srni da je delegacija Teslića tokom višednevne posjete Kosmetu posjetila Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu, Gazimestan i Lazarevu trpezu u Babinom Mostu kod Obilića.

Proslava ktitorske slave Pećke patrijaršije protekla je bez incidenata, a okupljanje Srba i dolazak gostiju obezbjeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe koji su kontrolisali ulazak u manastirsko zdanje.