latinica  ћирилица
11/11/2015 |  14:08 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Peti festival nauke u Banjaluci (VIDEO)

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić izjavio je danas da je znanje strateški resurs Srpske.
Dom omladine Banja Luka - Foto: RTRS
Dom omladine Banja LukaFoto: RTRS

"Imamo investitore koji su zainetresovani za ulaganja u Republiku Srpsku jer ovdje postoji dobra tradicija u znanju i značajni resursi na univerzitetima, među naučnicima, institutima", rekao je Komić novinarima u Banjaluci, gdje se danas održava 5. Festival nauke, koji organizuje resorno ministarstvo.

Komić je rekao da je popularizacija nauke cilj dvodnevnog Festivala nauke.

"Na Festivalu će učestvovati 18 izlagača, među kojima su predstavnici fakulteta oba univerziteta u Republici Srspkoj, srednje škole, te Centar za promociju nauke iz Beograda, koji će predstaviti zanimljivu stranu, pa će posjetioci, između ostalog, moći da vide različite eksperimente iz fizike i hemije, hologram, robot od lego kockica i tri de štampač", rekao je Komić.

On smatra da je sadržaj Festivala obogaćen i da opravdava njegovo organizovanje.

U okviru Festivala, kaže Komić, u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci postavljen je planetarijum i organizovana posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, dok pet banjalučkih fakulteta organizuje Dane otvorenih vrata.

On je dodao da će sutra u Banskom dvoru biti održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Komić je najavio da će na Festivalu predavanja održati režiser Milorad Milinković, predstavnik Centra za promociju nauke iz Beograda Tijana Prodanović i generalni direktor "Politike" i glavni urednik "“Politikinog zabavnika" Zefirino Grasi.