latinica  ћирилица
17/11/2015 |  21:09 ⇒ 18/11/2015 | 07:49 | Autor: Agencije

Hanover: Nije pronađen eksploziv, niko nije uhapšen-u Parizu bilo devet terorista

Njemački zvaničnici saopštili su da policija nije pronašla nikakav eksploziv, kao i da dosad niko nije uhapšen u Hanoveru poslije otkazivanja prijateljskog fudbalskog meča reprezantacija Njemačke i Holandije zbog straha od bombaškog napada.
Evakuisan stadion u Hanoveru - Foto: Beta/AP
Evakuisan stadion u HanoveruFoto: Beta/AP

"Dosad niko nije uhapšen. Što se tiče pitanja da li je pronađen eksploziv, mogu da vam kažem da dosad nije", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus.

On je rekao da ne može da potvrdi da je u blizini stadiona pronađeno ambulantno vozilo puno eksploziva.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je rekao da je fudbalski meč u Hanoveru otkazan "iz dobrih razloga" da bi se "zaštitili građani", ne navodeći detalje.

Utakmicu su trebali da prate i De Mezijer, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko drugih ministara, prenijele su agencije.

Njemački mediji su javili da je informacija o mogućem napadu došla iz "stranih izvora".

I Belgija je iz bezbjednosnih razloga otkazala današnju prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Španijom.

Belgijska fudbalska federacija saopštila je da je odluka donesena sinoć, nakon što je vlada preporučila da se utakmica ne igra.

Zatvoren je i dio Hanovera u kojem se nalazi glavna željeznička stanica, jer je uočen sumnjiv predmet.

Francuska: Video dokazuje da postoji i deveti terorista

Francuski istražitelji dobili su video snimak koji ukazuje na mogućnost da je postojala i deveta osoba koja je učestvovala u napadima u Parizu.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi, agencija AFP je javila da je moguće da je, pored Salaha Abdeslama, još jedan napadač u bjekstvu, osim ako nije u pitanju jedan od dvojice osumnjičenih saučesnika koji su pritvoreni u Belgiji.

Nešto ranije, trojica neimenovanih francuskih zvaničnika su izjavila da je analiza o nizu napada izvedenih u Parizu 13. novembra pokazala da postoji još jedna osoba koja je direktno umešana u napade, a koja još nije pozvana na odgovornost i da je potraga za tom osobom u toku.

Francuske i belgijske vlasti su izdale potjernicu za Salahom Abdeslamom, koji stoji iza napada i čiji je brat bio među napadačima, a francuski zvaničnici su rekli da drugi odbjegli osumnjičeni krivac još nije identifikovan, prenosi AP.

U petak uveče je u Parizu ubijeno sedam napadača, od kojih tri u blizini nacionalnog stadiona, tri u koncertnoj dvorani "Bataklan", a jedan u obližnjem restoranu, podsjeća američka agencija.