latinica  ћирилица
18/11/2015 |  12:44 ⇒ 12:44 | Autor: Agencije

Koji čaj je najbolji za vaše zdravlje?

Otkrijete koje vrste čajeva nose najviše zdravstvene koristi.
Čaj - Foto: ilustracija
ČajFoto: ilustracija

Zeleni čaj

Ovaj napitak je bogat polifenolom koji se zove EGCG, a koji najvjerovatnije utiče na ljudsko zdravlje i bolesti. Osim toga, antioksidansi u zelenom čaju navodno sprečavaju pojavu karcinoma dojke, pluća i želuca.

Takođe se tvrdi da šoljica zelenog čaja predstavlja dobru zaštitu od demencije i nastanka Alchajmerove bolesti, kao i da može da smanji nivo holesterola.

Crni čaj

Naučnici su otkrili da oni koji piju dvije do tri šoljice ovog čaja dnevno, imaju 50 odsto manje šanse od pojave ranih tragova demencije, u poređenju s ljudima koji ga ne piju.

Istraživanja su takođe pokazala da ovaj topli napitak može da smanji rizik kod moždanog udara, ali i zaštititi pluća od štete prouzrokovane pušenjem.

Čaj od mente

Smatra se da čaj od nane poboljšava varenje, ali i da pomaže u borbi protiv stresa.

Osim toga, pomaže u opuštanju mišića, što je problem s kojim se susreću ljudi koji pate od stresa ili anksioznih poremećaja.

Ulun čaj

Zbog visoke koncentracije antioksidansa, ispijanje ulun čaja smanjujuje nivo holesterola, što je dokazalo mnoštvo istraživanja.

Kamilica

Osim što se povezuje s dugovječnošću kod žena, naučnici napominju i da ispijanje čaja od kamilice može da pomogne u regulaciji dijabetesa.

Zbog toga što čisti i hidratizuje kožu, kamilica se smatra i vrijednim borcem protiv problema sa kožom.