latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:32 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Protest UDAS zbog kvaliteta ortopedskih pomagala (VIDEO)

Članovi Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske okupili su se u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Banjaluci nezadovoljni kvalitetom ortopedskih pomagala i načinom njihovog dobijanja.
Amputirci - Foto: RTRS
AmputirciFoto: RTRS

Organizacija amputiraca zahtijeva od nadležnih da umjesto da novac koji se uplaćuje ortopedskim radnjama, prebacuju na račune onih kojima su pomagala potrebna. Smatraju da bi na taj način dobili kvalitetnija ortopedska pomagala koja odgovaraju potrebama amputiraca. Traže i aktivno učešće u izradi novog Pravilnika o pravu na medicinska sredstva. 

Ratni vojni invalidi-amputirci već neko vrijeme ukazuju na problem ortopedskih pomagala za koja kažu da su nekvalitetna i da im pogoršavaju njihovo ionako narušeno zdravstveno stanje. Kao problem ističu i obimnu administraciju.

Velibor Gligorić, ratni vojni invalid, kaže da je proteza koja se izrađuju u Srpskoj, a koju je dobio prije neki dan, za 800 grama teža od propisane težine. Kaže da mu zato oštećuje kičmu, te da je proteza bolja ako je manje težine.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i Zoran Goranović, RVI amputirac, objašnjavajući da nije isto nositi takve proteze čitav dan nekome ko je izložen manjem naporu, u odnosu na amputirce koji žive i rade na selu.

Veliki broj amputiraca živi od svog rada, prehranjuju svoje porodice, te im i proteze moraju biti kvalitetne.

Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Banja Luka, kaže da žele da na dostojanstven način pokažu svoje nezadovoljstvo zbog ovog problema i da ga nadležni razmotre kako bi pronašli kvalitetno rješenje.

Kada je riječ o zahtjevima amputiraca, ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da će učiniti sve da pojednostave administrativne procedure i poboljšaju kvalitet ortopedskih pomagala.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da je dogovoreno da Ministarstvo zdravlja da novac amputircima u vrijednosti tih ortopedskih pomagala, te da oni sami naruče potrebna pomagala.

Nadležni dodaju da amputirci već godinama aktivno učestvuju u izradi pravilnika, kao i da će i sada biti uključeni u izradu novog o pravu na medicinska sredstva.