latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:57 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Grahovo: Pomoć Vlade RS jedino svjetlo u tunelu (VIDEO)

U Bosanskom Grahovu broj stanovnika manji je iz godine u godinu. Mladi odlaze u druge gradove a stariji umiru, tako da je demografska slika ovog mjesta i više nego sumorna. U ovom gradu nema apoteke, banke, a vodovodne cijevi češće su prazne nego pune. Lokalno stanovništvo jedinu nadu vidi u pomoći Vlade Republike Srpske.
Grahovo - Foto: RTRS
GrahovoFoto: RTRS

Iz Grahova se danas odlazi, a niko se ne vraća. Svi Grahovljani su saglasni - uslova za normalan život dostojan čovjeka u ovoj varošici nema.

Mještani se žale i da su škole puste, kao i ulice, a vode nemaju već godinu dana.

"Nemamo apoteke, nemamo nikakve tvornice gdje bi radili, ništa se ne otvara. Tužno je sve to", kaže Grahovljanka Višnjica Bašić.

Mještani Grahova poručuju da su prepušteni sami sebi i da niko od entitetskih vlada ne vodi računa o njima.

Pusto Grahovo (Foto: RTRS)

U opštinskoj administraciji ističu da su tek nedavno odblokirali račun ove lokalne zajednice, ali se slažu sa građanima da je situacija i više nego teška.

"Stanovnika je sve manje, a situacija je sve teža i teža. Nama preostaje da se borimo i da u saradnji sa Vladom Republike Srpske i sa kantonalnom vladom pokušamo uraditi nešto", ističe načelnik opštine Grahovo Duško Radun.

Mještani i rukovodstvo pomoć očekuju iz samo jednog pravca, iz Republike Srpske. Ovih dana očekuje se otvaranje apoteke, ali je potrebno učiniti još mnogo toga kako bi se u Grahovu moglo živjeti kako priliči u 21. vijeku.