latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:54 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Odzvonilo kašnjenju isplate penzija- novac na računima u roku od najviše 10 dana (VIDEO)

Dobra vijest za penzionere. Penzije će i dalje biti redovne, a od Nove godine isplata će trajati maksimalno deset dana. To će biti omogućeno prelaskom na tzv. trezorsku isplatu. Da bi ovo bilo i ostvareno, Vlada Republike Srpske pripremila je izmjene četiri zakona -o doprinosima, PIO- u, trezoru i budžetskom sistemu. Ovaj sistem podrazumijeva da sva sredstva od uplate doprinosa idu na jedan račun, a penzije isplaćuju iz budžeta.
Isplata penzija - Foto: RTRS
Isplata penzijaFoto: RTRS

- Mi smo čestitali ministru finansija Novu godinu sa dugovima, svim dugovima koje smo mu odnijeli i on će to dalje vraćati - rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Šaljivo, ali u najkraćem predsjednik Udruženja penzionera objasnio je šta znači prelazak na trezorsku isplatu penzija. Ono što su, kaže, dugo čekali i zagovarali, od Nove godine biće i realizovano. U Vladi ističu, trezorska isplata penzija podrazumijeva redovne penzije.

- Imali smo situaciju da je isplata penzija trajala po tri sedmice, a mi ćemo to sada svesti na sedam do deset dana, pa i kraće - rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Od 1. januara penzioneri praktično postaju budžetski korisnici, ali im je obećano da će biti u vrhu isplatnog reda. Prvo će biti izmireni dugovi prema bankama i penzionerima.

- Administracija odnosno birokratija će morati sačekati dok penzioneri ne dobiju svoje - prokomentarisao je Rakulj.

A administracija u Fondu PIO, prelaskom na trezorsku isplatu i dalje će obrađivati penzije. Mijenja se samo princip rada. Nalozi i sredstva poštama i komercijalnim bankama neće više dolaziti iz Fonda.

- Umjesto da lično njima doznačavamo naloge za isplatu i sredstva, to ćemo sada raditi prema trezoru - kaže Mladen Milić, direktor Fonda.

Na prihodovnoj strani budžeta Republike Srpske za sljedeću godinu biće ukalkulisana 1,1 milijarda maraka godišnjeg prihoda Fonda PIO. Sve što dodatno bude potrebno za ispatu penzija biće obezbjeđeno od ostalih prihoda.