latinica  ћирилица
27/11/2015 |  07:48 | Autor: SRNA

"Vidakovićevi dani" u Rudom

U Rudom će od danas do nedjelje, 29. novembra, biti održana manifestacija "Vidakovićevi dani kulture", kojom se podsjeća na značaj ovog književnika.
Opština Rudo (www.telefonski-imenik.biz) -
Opština Rudo (www.telefonski-imenik.biz)

Večeras u 18.00 časova biće otvorena izložba slika Likovne kolonije "Gružanska jesen" iz Knića na kojoj će biti predstavljeni motivi i pejzaži Gruže, a prisutnima će se obratiti likovni kritičar iz Rudog Radomir Јagodić.

Svečanu akademiju, koja je zakazana u 19.00 časova, otvoriće načelnik opštine Rudo Rato Rajak, a specijalni gosti su glumica Ivana Žigon i književnik Ljubivoje Ršumović.

Drugog dana susreta biće predstavljene knjige "Kapetanova sablja" Radosava Mašića iz Foče i "Pesme" Milane Stupić iz Rudog. Promocije su najavljene u 17.00 časova.

Istog dana biće održano književno veče na kojem će nastupiti Olivera Doklesić, Vinka Perišić, Milica Bakrač, Nataša Žurić, Radosav Mašić, Vladimir Pantović, Dobrica Čolaković i Mila Dobrenović.

U nedjelju, 29. novembra, sa početkom u 16.30 časova zakazano je veče mladih pjesnika iz Rudog, a publici će se predstaviti Vladimir Čolaković, Dejana Paponjak, Tamara Ilić i Anđela Ristović.

Za 19.00 časova najavljen je koncert foklora na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva /KUD/ "Јovan Dučić" iz Trebinja, "Abrašević" iz Čačka i "Prosvjeta" iz Rudog.

U Rudom je početkom novembra osnovan Klub književnika "Miloš Vidaković" za čijeg predsjednika je izabran član Udruženja književnika Republike Srpske Radomir Јagodić.

On je naveo da će se ovo društvo baviti izdavačkom djelatnošću, organizacijom književnih večeri i promocijom autora i knjiga iz ove opštine, te da su već dogovoreni nastupi književnika u Foči i Priboju.

Klub književnika osnovan je pod pokroviteljstvom Centra za kulturnu i prosvjetnu djelatnost "Prosvjeta", koje je i organizator manifestacije "Vidakovićevi dani kulture".

Manifestacija "Vidakovićevi dani" pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije "Mlada Bosna". Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.