latinica  ћирилица
27/11/2015 |  08:38 ⇒ 08:40 | Autor: SRNA

Putin: Povlačimo se iz koalicije u slučaju novih incidenata

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će se Rusija povući iz koalicije koja se bori protiv Islamske države u Siriji, ukoliko Turska ponovo obori ruski avion.
Vladimir Putin  (foto: http://rs.sputniknews.com/) -
Vladimir Putin (foto: http://rs.sputniknews.com/)

Putin je, govoreći nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom u Kremlju, izrazio nezadovoljstvo postupkom Turske, ističući da smatra da je obaranje aviona čin izdaje zemlje koju je Moskva smatrala svojim prijateljem.

Ruski predsjednik je istakao da je Moskva spremna da i dalje sarađuje sa zapadnim silama u borbi protiv "zajedničkog neprijatelja Islamske države", ali da je obaranje ruskog aviona "neprihvatljivo".

- Spremno smo da sarađujemo sa koalicijom koju predvodi SAD, ali, naravno, incidenti kao što je uništenje naše letjelice i smrt naših vojnika apsolutno su neprihvatljivi. Nastavljamo sa pozicije da se nešto slično neće ponoviti ili nam, u suprotnom neće biti potrebna saradnja ni sa kim, bilo kojom koalicijom ili zemljom - rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, u sklopu saradnj, koja je utvrđena sa koalicijom na čijem je čelu SAD, ruska vojska je proslijedila detalje plana leta aviona koji je oboren.

- Zašto smo proslijedili informaciju Amerikancima? Ili oni ne kontrolišu šta rade njihovi saveznici ili im na sve strane ističu informacije - zaključuje Putin.