latinica  ћирилица
27/11/2015 |  13:22 | Autor: SRNA

Lavrov: Prešli su liniju prihvatljivog

Turska rizikuje da se suoči sa komplikovanom situacijom u regionu, a njeni lideri su prešli liniju prihvatljivog, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

"Vjerujemo da su turski lideri prešli liniju prihvatljivog. Oni rizikuju da dovedu Tursku u najkomplikovanju situaciju - u pogledu dugoročnih nacionalnih interesa i situacije u regionu", rekao je Lavrov na početku sastanka sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, prenosi TASS.

Lavrov i Mualem sastali su se tri dana nakon što je turska avijacija oborila ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici.

Piloti turskog borbenog aviona "F-16" tvrde da su se obratili komandantu turskog vazduhoplovstva Abidinu Unalu i načelniku Generalštaba vazduhoplovstva Mehmetu Sanveru prije nego što su oborili ruski "Su-24", izvijestili su lokalni turski mediji, prenosi "Sputnjik".

U izvještajima se navodi da je komanda vazduhoplovstva bila obaviještena o situaciji u roku od pet minuta. "Pošto piloti nisu dobili komandu da otkažu proceduru, postupili su prema propisima i uspješno ih primijenili", navode turski mediji.

Izvor ove informaicje tvrdi da su piloti ruskog bombardera primili upozorenje o približavanju turskoj granici sa turske strane preko radio-kanala koji je predložila ruska strana 15. oktobra, poslije incidenta u kojem je jedan ruski avion narušio vazdušni prostor Turske.

Na internetu je objavljen nepotvrđeni audio-snimak na kojem se muškarac identifikuje kao pripadnik turskog vazduhoplovstva i poziva avion da se "odmah preusmjeri prema jugu". U toj poruci se ne pominje prijetnja pucanjem.