latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:51 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Izetbegović: Nema odustajanja od odluke Ustavnog suda BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da odluka Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske – 9. januar proglašen neustavnim može uticati na destabilizaciju prilika u BiH, ali da smatra da ništa ne smije biti razlog za odustajanje od ispravljanja "nepravdi".
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

- Pozivam sve uticajne ljude u BiH da isprave sve diskriminatorske odredbe, da to učinimo u parlamentima, ne u sudovima - rekao je Izetbegović, dodavši tome i poziv na međusobno uvažavanje i okretanje temama koje znače boljitak svim građanima i entitetima.

Izetbegović je izrazio čuđenje, kako je rekao, oštrom i emotivnom reakcijom političara u Republici Srpskoj, te pozdravio odluku Ustavnog suda BiH.

Ocijenivši da bi iz različitih razloga bilo bolje da je ova odluka donijeta ranije, Izetbegović je podsjetio da je apelaciju povodom ocjene ustavnosti Dana Srpske Ustavnom sudu BiH uputio prije skoro tri godine.

- BiH je i srpska, i bošnjačka, i hrvatska i svih građana koji u njoj žive i svaki njen entitet, uključujući Republiku Srpsku je i srpski, i bošnjački, i hrvatski i svih građana koji u tom entitetu žive. To je potvrdila ova presuda - rekao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH tvrdi da lično prihvata Republiku Srpsku i sve što je prihvaćeno i potpisano u Dejtonu, navodeći da Republiku Srpsku kao svoju treba da prihvate svi njeni građani, da je osjećaju kao svoju, a ne samo Srbi.

- Tvrdnje da se ovim šteti Republici Srpskoj, ide ka njenom ukidanju, da ne prihvatam Republiku Srpsku, da radim protiv interesa ovog entiteta nisu tačne, jer ovim se ne šteti Republici Srpskoj, dapače, svaki korak ka jednakosti ljudi u tom entitetu, provođenje konvencija, Ustava samo može stabilizovati taj entitet i učiniti ga boljim - dodao je Izetbegović.

On je podsjetio da je 9. januar i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhanđel Stefan.

- Ne mislim da se u tome mogu prepoznati katolici, muslimani, Јevreji - rekao je Izetbegović i pozvao vlasti u Republici Srpskoj da provedu odluku Ustavnog suda BiH te odrede datum praznovanja koji bi bio prihvatljiv svima.

Kao dan koji bi za njega bio prihvatljiv naveo je potpisivanje Dejtonskog sporazuma, 21. novembar.

Izetbegović je uvjeren da se prilikom odlučivanja Ustavni sud nije vodio političkim argumentima i kaže da bi volio da je odluka o neustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske donijeta jednoglasno, umjesto preglasavanjem.

Bošnjački član Predsjedništva BiH sumnja da će ova odluka Ustavnog suda BiH biti provedena u datom roku od šest mjeseci, podsjećajući da više od 60 odluka Ustavnog suda čeka na provođenje.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.