latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:26 ⇒ 15:53 | Autor: sputniknews.com

Turski lovci čekali ruski Su-24 u zasjedi

Turski lovci postavili su zasjedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija, izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

“Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21.11 minuta do 22.26, sat i 15 minuta na visini od 2,4 hiljade metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasjede u vazduhu na teritorijom Turske“, rekao je Bondarjov.

On je naveo da za let F-16 iz vazdušne baze Dijarbakir sa položaja dežurstva na zemlji do mjesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta, 15 minuta potrebno je za pripremu i polijetanje aviona, a još 31 minut za put do mjesta lansiranja rakete.

“Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma Dijarbakir je nemoguće, jer je potrebno veće vrijeme od minimalnog vremena za napad na cilj, 12 minuta. Turski lovci postavili su zasjedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija, izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov“, naglasio je general.

Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na militante u Siriji, izjavio je Bondarjov.