latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:56 | Autor: RTS

Partizan se probio u 100 najboljih klubova Evrope

Partizan je velikom pobjedom u Holandiji i generalno velikim uspjehom koji je napravio u Evropi do sada ove sezone značajno skočio na zvaničnoj Uefinoj klupskoj rang listi. Ostali srpski klubovi, nažalost, daleko su iza.
FK Partizan (ilustracija) -
FK Partizan (ilustracija)

Računajući trijumf u Alkmaru u četvrtak, srpski šampion je odigrao 11 mečeva u Evropi ove sezone i ima impresivan skor. U kvalifikacijama za Ligu šampiona on je 4-1-1, a u grupnoj fazi Lige Evrope 3-2. Koliko je to značajno pokazuje i činjenica da Partizan, u svojoj istoriji, nikada nije imao ovoliko evropskih pobjeda u jednoj sezoni. Sve to, jasno, ima svoj odjek i na klupski koeficijent, koji nije važan samo zbog hvalisanja, već i zbog žrijebanja u narednim sezonama.

U sezonu 2015/2016 Partizan je ušao kao 127. klub na rang listi Uefe, sa koeficijentom od 14,775. Vrijedi istaći da se bodovi računaju zbirom ostvarenog u posljednjih pet sezona. Ekipa iz Humske se sada popela na 109. mjesto sa trenutnim koeficijentom od 16,925. Već sada crno-bijeli mogu da se nadaju mnogo boljem položaju u narednim evropskim kvalifikacijama.

Uz to, u evropskim takmičenja se nalaze još dvije ekipe koje su još uvijek aktivne u Evropi, baš kao i Partizan. Sa pozitivnim rezultatom protiv Augzburga, srpski klub ima šansu da ih prestigne. Norveški Molde je obezbijedio prolazak dalje u Ligi Evrope, belgijski Gent će i na proljeće igrati u Evropi, pitanje je samo u kom takmičenju, švedski Malme neće sigurno a, nadaju se fudbalske pristalice u Srbije, neće ni Augzburg.

Ukoliko odigraju neriješeno sa ekipom iz Bundeslige, fudbaleri Partizana će svoj klupski koeficijent popeti na 17,975. Sa pobjedom se penju na čak 19,025.

Ono što je takođe važno jeste da je mnogo ekipa koje nisu aktivne u evropskim takmičenjima, a koje bi Partizan mogao da pretekne.

Partizan je uradio zaista mnogo u Evropi ove sezone, a to se ogleda i na ovaj način... Ostali srpski klubovi, nažalost, nisu ni blizu crno-bijelima.