latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:56 | Autor: TANЈUG

Željezara Sisak pred gašenjem, odlaze i Italijani?

Poslije Rusa i Amerikanaca i Italijani ozbiljno razmišljaju o napuštanju sisačke Željezare, saznaje zagrebački Večernji list i navodi da od 1. decembra italijanski investitor raskida ugovore s preostalim radnicima, osim sa njih desetak, te da pogoni neće raditi do polovine iduće godine.

"Bez proizvodnje će sisački pogoni biti bar do juna iduće godine, kada bi vlasnik, kompanija ABS u vlasništvu italijanskog Danielija, trebalo da odluči o konačnoj sudbini njihove hrvatske kompanije – o zatvaranju, nastavku proizvodnje ili o prodaji", navodi se u tekstu.

Ovih dana za preostalih stotinak radnika slijede otkazi, menadžmentu je ponuđeno da ide da radi u sjedištu firme u Udinama a, kako dodaje Večernji, u Sisku će ostati neophodno osoblje potrebno za distribuciju energenata preostalim preduzećima u industrijskoj zoni, koji se snabdijevaju preko ABS-a, kao i jedna osoba u finansijama.

U tekstu se podsjeća da se "nakon šokantnog odlaska američkog CMC-a, koji je u Sisku bio od 2007. do 2011. godine, pojavio ugledni Danieli", koji je u Sisak uložio desetine miliona evra, uključujući i 20 miliona evra kredita EBRD-a dobijenog upravo za obnovu i modernizaciju sisačkih pogona.

"Lani je ABS Sisak utrostručio prihode na 311 miliona kuna 40,75 miliona evra i broj zaposlenih povećao sa 130 na 220, ali se tržište izgleda promijenilo".

Večernji list podsjeća da su Željezaru Sisak prvo preuzeli ruski vlasnici 2001. godine sa 1.700 radnika, a zatim američki CMC, koji je otišao 2011. godine ostavljajući kompaniju sa 917 radnika.