latinica  ћирилица
27/11/2015 |  18:23 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Rudo: Počeli 15. "Vidakovićevi dani"

Izložbom slika "Gružanska jesen" Likovne kolonije iz Knića, koju je otvorio likovni kritičar Radomir Јagodić iz Rudog, počeli su 15. "Vidakovićevi dani" u Rudom.
Opština Rudo (www.telefonski-imenik.biz) -
Opština Rudo (www.telefonski-imenik.biz)

Na izložbi je predstavljeno 20 slika na kojima su teme mrtva priroda i pejzaži Gruže.

U prigodnoj besjedi Јagodić je rekao da su prvi put večeras u Republici Srpskoj na 15. jubilarnim "Vidakovićevim danima" kulture, u čudesnim i bajkovitim pejzažima predstavljene, kako kaže Dobrica Erić, "djevojke iz Gruže, koje su lepe kao ruže".

"Ovim se potvrđuje ono što Gruži odavno govore, da je ovaj dio Šumadije najljepši u Evropi i da je to mjesto gdje likovni umjetnici slikaju slobodno i čisto i bez ikakvih duljbih pretenzija, osim ljepote i gdje kistom i uljanom bojom nose poruku ljubavi, oživljavajući magiju nepoznatog i ispisujući himnu svjetlosnih vizija rođenja i budućnosti", kaže Јagodić.

Јagodić je napomenuo da je, zahvaljujući peticiji i prikupljenim potpisima građana, Skupština opštine Rudo dodjelila ulicu Milošu Vidakoviću.

Književni kritičar Dragan Paponjak iz Rudog rekao je da djelo Miloša Vidakovića nije bilo prihvaćeno, niti se o njemu govorilo, te da je u studiji "Tajne carskih soneta" počeo pisati o tome, kako bi i druge podstakao da pišu o skoro zaboravljenoj poeziji.

"Najznačajniji rad o Vidakoviću jeste rad akademika Predraga Palavestre, koji je objavio sabrana Vidakovićeva djela i koji je dostao pisao o Vidakoviću", rekao je Paponjak.

Paponjak je izrazio mišljenje da je jedino Ivo Andrić uočio smisao i suštinu "Carskih soneta", onda kada su oni štampani, tri godine nakon Vidakovićeve smrti.

"Manifestacija `Vidakovićevi dani` je od republičkog značaja i jedna je od desetak manifestacija koju je podržalo i Ministarstvo kulture i Srpsko kulturno i prosvjetno društvo `Prosvjeta` i ovom manifestacijom polako se ispravlja nepravda koja je učinjena prema Vidakoviću, a koja okuplja stvaraoce sa južnoslavenskih prostora", ističe Paponjak.

Večeras u 19.00 časova najavljena je svečana akademija, koju će otvoriti načelnik opštine Rudo Rato Rajak, a na kojoj će govoriti književnik Ljubivoje Ršumović i glumica Ivana Žigon.

Na svečanoj akademiji biće proglašena imena najboljih literarnih radova, a najboljim učesnicima žiri će dodjeliti nagrade i priznanja.