latinica  ћирилица
27/11/2015 |  21:53 ⇒ 28/11/2015 | 11:42 | Autor: RTRS

"Specijal": Odluka Ustavnog suda BiH-politički motivisan potez na štetu Srpske (VIDEO)

Institucijama na nivou BiH ne smeta samo 9. januar, već sve što je srpsko – zato je Ustavni sud BiH ovaj praznik ocijenio kao neustavan, poruka je pravnih eksperata koji su na ovu temu govorili u emisiji "Specijal" naše televizije.
Dan Republike - Emisija "Specijal" - Foto: RTRS
Dan Republike - Emisija "Specijal"Foto: RTRS

I oni su potvrdili da čin Ustavnog suda BiH nije pravna odluka, već da je riječ o nizu politički motivisanih poteza bh. institucija na štetu Republike Srpske i njenog naroda.

Istorijska je činjenica da je 9. januar dan kada je stvorena Republika Srpska i to niko ne može da ospori, poručuju pravnici. I ne smeta bh. institucijama samo to – smeta im i grb, himna, jezik i naziv Republika Srpska.

Svi potezi sa bh. nivoa, kažu, nisu slučajni.

"Na sceni je rasparčavanje Republike Srpske ili svođenje Republike Srpske na praznu ljušturu. To smo vidjeli kroz odluke Ustavnog suda, onog momenta kada je bilo onemogućeno donošenje odluke putem PS, Doma naroda, onda se našao jedan Ustavni sud da kroz strane sudije donosi određene odluke", rekao je Vitomir Popović, dekan Pravbog fakulteta.

I u njemu tri stranca, koji odlučuju kako će građani Republike Srpske da žive. Upravo Bošnjacima odgovara takav sastav, kažu pravnici. Pokušaj je jasan kao dan – žele da prikažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtonskog sporazuma, zbog čega i osporavaju 9. januar kao Dan Republike.

Profesor Željko Mirjanić ističe da se negira da je Republika Srpska unijela svoju državnost u Dejtonski sporazum. "I onda bi se u daljem procesu kroz osporavanje Dejtona nastavilo osporavanje Republike Srpske. Ukratko, Republika Srpska je nastala prije Dejtona'', naglašava Mirjanić.

I zato nije slučajno što Bošnjaci kontinuirano pokušavaju to i da ospore. Činjenica je da je riječ o doktrini koja negira ono što jeste Republika Srpska, kažu stručnjaci.

"Vrhunac cinizma leži u činjenici da u današnjoj izjavi bošnjački član Predsjedništva kaže- ne branimo mi vama da slavite bilo koji dan, uzmite eto da to bude datum Dejtona. Zamislite tu aroganciju'', kaže profesor Milimir Mučibabić."Ustavni sud je paravan za takvu političku igru žongliranja, koja u svojoj krajnjoj instanci želi da promijeni političku matricu dva entiteta, njihove sudbine i sudbine naroda", zaključio j e profesor Mučibabić.

Sa raznih strana čuju se savjeti pojedinih da bi Republika Srpska trebalo da slavi dan kada je potpisan Dejton.

Na sve moguće načine pokušava se osporiti Republika Srpska – ono što ona jeste, kroz istoriju njenog nastanka do Dejtona.

Emisiju "Specijal" u cjelosti možete pogledati i na našem portalu.