latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:44 ⇒ 15:42 | Autor: 24sata.info

Namirnice bogate masnoćama korisne za zdravlje

U svijetu u kojem industrija hrane profitira predstavljanjem žitarica kao zdravih namirnica, masnoće su, slobodno se može reći, nepravedno zapostavljene i predstavljene kao loše.
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com) -
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com)

Postoje brojne namirnice bogate masnoćama koje u dobre za naše zdravlje, pod uslovom da se unose racionalno, a ovo su samo neke od njih.

One snižavaju rizik od gojaznosti i povišenog holesterola, kao i raka, i štite naše srce.

Avokado

Nutricionisti avokado nazivaju supervoćem, budući da sadrži čak 30 vitamina i minerala. Avokado je bogat dobrim mastima koji olakšavaju varenje i čine nas duže sitim. Avokado u prosjeku sadrži 22 grama "dobrih", najviše mononezasićenih masti koje su odlične za naše srce.

Sjeme suncokreta

Bogate su proteinima, pa ih slobodno uvrstite u svoju ishranu. Suncokretove sjemenke možete jesti same ili ih dodati u salatu. Pazite samo na količinu, budući da su sve sjemenke, kao i koštunjavo voće poput badema ili indijskih oraščića, izuzetno kalorične.

Masline

Sedam maslina ima tri grama "dobrih" masnoća i samo 28 kalorija. Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, i posjeduju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva, što ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja.

Puter

Puter je dosta dugo bio nepravedno stigmatizovan i proglašavan namirnicom krivom za povišeni nivo holesterola u krvi i niz zdravstvenih poteškoća. Danas se sve više govori o njegovom blagotvornom dejstvu za zdravlje, budući da sadrži "dobre" masnoće, kao i dosta vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Puter je u svakom slučaju mnogo bolja opcija od margarina, za koji nutricionisti predlažu da se zaobilazi u širokom luku. Јedna kašika putera dnevno u ishrani je sasvim dovoljna količina.

Јaja

Јaja nutricionisti nazivaju superhranom, a dokazano je kako da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Јaja su jedna od najhranljivijih namirnica, a iako imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina, kao i vitamina D, B12 i selena.