latinica  ћирилица
30/11/2015 |  15:37 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Protest povrtara ispred firme "Ital voće" (VIDEO)

Oko 25 nezadovoljnih povrtara protestovalo je danas ispred firme "Ital voće" u Banjaluci potražujući zaostala dugovanja. Krajem prošle sedmice vlasnicima firme i papirima gubi se svaki trag, a povrtari kojima "Ital voće" ukupno duguje preko milion maraka bačeni su na koljena.
Protest povrtara ispred firme "Ital voće" - Foto: RTRS
Protest povrtara ispred firme "Ital voće"Foto: RTRS

Do prošle godine kažu povrtari vlasnici "Ital voće" uredno su isplaćivali za preuzeto povrće, a u toku ove povremeno. Saradnju sa "Ital voćem" nije prekinuo Radoslav Škrbić iako mu je ovo za dvije godine drugi put da je ostao bez zarade.

Poslije ovog slučaja, kaže, najvjerovatnije je ovo poljoprivredno gazdinstvo na koljenima.

Koliki je broj poljoprivrednika, kojima novac za predato voće i povrće nije isplaćen, nije poznato. U ukupnom iznosu "Ital voće", kažu u Udruženju povrtara, saradnicima duguje preko milion maraka.

Protest povrtara ispred firme "Ital voće" (Foto: RTRS)

Vlasništvo nad ovom firmom dijeli bračni par Savarin, sa po 45 odsto udjela. Okupljeni poljoprivrednici kažu da su vlasnici tokom protekle sedmice obećavali radnicima i povrtarima sastanak, ali do njega nije došlo. Tvrde da je sva imovina firme u četvrtak naveče prevezena u Federaciju Bosne i Hercegovine. Tako je pored duga povrtlarima stvoren novi problem, jer bez dokumentacije ne mogu do neophodnih podsticaja.

Vlasnici "Ital voća" nisu se javljani ni na pozive naše ekipe. Bez mogućnosti za podsticaje, ali i bez zarade u ovoj godini, brojni poljoprivrednici kažu da je predstojeća proljećna sjetva upitna.

"Ako se ne zasije na proljeće 2016. godine, pitam se pošto će biti luk, krompir, kupus ili lubenica koje se uveze sa strane", pita se predsjednik Udrženja povtara Republike Srpske Branko Mastalo.

Osim povrtara i radnici, koji nisu željeli pred kamere, tvrde da su prevareni. Njih 20 potražuje plate iz septembra i oktobra, ukupno oko 28 000 maraka. Prema njihovim riječima vlasnici "Ital voća" pokušali su posredstvom Vlade Srpske doći do kreditnih sredstava kojima bi pokrili dugovanja i nastavili sa radom, ali je i ta ideja propala.