latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:16 ⇒ 16:18 | Autor: TANЈUG

Svjetski milijarderi osnivaju fond za čistu energiju

Najbogatiji ljudi iz svijeta tehnologije udružiće snage i lansirati globalnu inicijativu za čistu energiju, vrijednu više milijardi dolara, namijenjenu rješavanju jednog od najvećih globalnih problema današnjice, prenosi potral Recode.net.
 - Foto: TANЈUG
Foto: TANЈUG

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts najaviće danas, tokom prvog dana klimatske konferencije UN u Parizu, osnivanje fonda za čistu energiju, a očekuje se da će mu podršku pružiti osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, osnivač Amazona DŽef Bezos, osnivač Alibabe DŽek Ma i drugi poslovni lideri, navodi se u novom izvještaju Klajmat vajer (ClimateWire).

Iz fonda će se mahom finansirati istraživanje i iskorišćavanje novih izvora energije, a očekuje se da će tokom samita u Parizu vodeće svjetske privrede, uključujući SAD, Kinu i Indiju, takođe postići sporazum o investicijama u čistu energiju i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Gejts je u avgustu najavio da će uložiti milijardu dolara sopstvenog bogatstva u čistu energiju, ukazujući da je potrebno udvostručiti ili utrostručiti globalne investicije u solarnu i vjetroenergiju.

"Radim sve ovo jer vjerujem da će narednih nekoliko godina donijeti mnoge prekretnice koje će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena", napisao je Gejts u svom blogu.

"Rješavanje problema u energetskom sektoru ključan je dio izgradnje boljeg svijeta. Nećemo moći da ostvarimo smislen napredak u drugim oblastima, poput obrazovanja i bližeg povezivanja svijeta, bez energetske bezbjednosti i stabilne klime. Ipak, napredak ka održivom energetskom sistemu je suviše spor, a trenutni sistem ne ohrabruje inovacije koje bi nam omogućile da brže napredujemo ka cilju", naveo je Zakerberg na društvenoj merži Fejsbuk.