latinica  ћирилица
30/11/2015 |  19:58 ⇒ 20:38 | Autor: Agencije

Rusija upozorava: ID kontroliše tržište heroina

Rusija upozorava da Islamska država preuzima kontrolu nad proizvodnjom i prodajom heroina. Navodno, teroristi već sada zarađuju milijardu dolara godišnje od avganistanskog heroina i strahuje se da tim novcem finansiraju svoje napade, poput onog u Parizu.
ID - Foto: ilustracija
IDFoto: ilustracija

Teroristi su sada počeli da se okreću ka trgovini narkoticima od kada su Rusi u vazdušnom napadu oštetili naftnu infrastrukturu koja je bila pod njihovom kontrolom. Oni su prethodne godine u Avganistanu širili svoj uticaj i na kontrolu trgovine opijumom.

- Ako pogledate rute kojom se trguje opijumom iz Avganistana, može se primijetiti da je veliku teritoriju kontroliše ID, zbog čega će zarađivati sve više novca od toga. ID je grupa koja zarađuje novac preko tuđih poslova, pa nije sigurno da li su još  sposobni da kontrolišu i samu proizvodnju, ali su definitivno sve aktivniji u Avganistanu - kaže profesor Kiting sa Kraljevskog univerziteta za odbranu.

Viktor Ivanov sa Ruskog instituta tvrdi da su polja maka u Avganistanu sve veća, kao i da će tranzit heroina kroz teritoriju pod kontrolom islamista biti finansijski jako isplativ za njih.

- Ovaj problem je potrebno elaborirati, ne samo u Moskvi, već i u Evropskoj uniji. To je velika prijetnja za evropsku sigurnost - kaže Ivanov.

Od 2001. godine, proizvodnja droge iz Avganistana je povećana 50 puta, gdje je godišnja zarada proizvođača oko 3,5 milijardi dolara. Trgovci narkoticima širom svijeta mogu da zarade i do 100 milijardi dolara samo od avganistanskog heroina.