latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:06 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Dan Oružanih snaga u znaku istrage i uz jake mjere obezbjeđenja (VIDEO)

U kasarni u Rajlovacu kod Sarajeva, čiji su vojnici nedavno bili meta terorističkog napada, obilježen je Dan Oružinih snaga BiH i 10. godišnjica njihovog formiranja. Ceremonija je održana, uz jake mjere obezbjeđenja i u znaku istrage, koja, bar prema javnosti dostupnim informacijama, nije dala rezultate. Iz bh Tužilaštva i danas samo saopštenje- istraga je u toku.
Kasarna Rajlovac - Oružane snage - Foto: RTRS
Kasarna Rajlovac - Oružane snageFoto: RTRS

Istraga traje, a rezultata nema. I tako već 13. dan otkako je terorista – samoubica Enes Omeragić ubio vojnike Nedeljka Radića i Armina Salkića. Minutom ćutnje, njima je danas odata dužna pošta u kasarni u kojoj su služili narodu, i državi čiji su grb nosili.

Državi u koju je Omeragić te večeri pucao. Bar tako su sarajevske vedete, poput SDA-ovog Denisa Zvizdića okarakterisale teroristički akt, satima nakon što je počinjen. I nakon što su se, objelodanjeno je kasnije, pravosudno-policijske institucije i agencije otimale oko toga – ko će vršiti uviđaj, a ko istraživati. A onda je država zaćutala.

"S obzirom da informaciju od sigurnosnih struktura još nismo dobili, ja ću uputiti određenim sigurnosnim institucijama dodatno zahtjev za informiranje da vidimo dokle su stigli, šta su poduzeli", kaže Marina Pendeš. ministrica odbrane BiH.

I dok prepiske putuju, sve neodoljivo podsjeća na slučaj Zvornik. Sedam mjeseci je prošlo, a da se ne znaju, ili se prikrivaju - ideolozi, pomagači i finansijeri teroriste Nerdina Ibrića. Tada su putevi istrage vodili ka vehabijskom uporištu u Dubnici. Ali badava. U slučaju Rajlovac vode ka obližnjim sličnim uporištima. Ali opet ništa. Ne čudi onda što načelnik štaba danas reče kako je jedan od prioriteta Oružanih snaga da zaštite sebe.

"Sve ono što obavještajne agencije do nas šalju informacije, mi moramo učiniti korak više da bi bili zaštićeniji", rekao je danas načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Јeleč.

Okolina kasarne u Rajlovcu, a prije svega Sokolje u kojem je živio terorista Omeragić, i Boljakov potok, pominjani su i 2010. godine u istrazi o napadu na policijsku stanicu u Bugojnu.

Tamošnje vehabije, prije nego je uhapšen, pružili su utočište Naseru Palislamoviću, optuženom pa oslobođenom pomagaču presuđenog teroriste Harisa Čauševića Oksa. Istog onog OKSA koji je za Bakira Izetbegović svojevremeno bio tek roker. Danas Izetbegović, javno priznaje da su islamski teroristi, ipak, zlo.

Definitivno rade zlo i napraviće problem gdje god dođu. Veoma jasno smo se svi opredjelili i kazali šta imamo, a još glasnije ćemo reći u petak", izjavio je Izetbegović.

U petak će, najavi Izetbegović nakon novinarkse provokacije, zajedno sa reis-ul-ulemom, vodećim bošnjačkim političarima i intelektualcima, jasno i u pisanoj formi, zauzeti stav, kako reče, o zlu, o onima koji ga čine ili prijete da ga počine. Da li će nakon toga, istrage trajati kraće, a optužnice i presude biti brojnije i duže?