latinica  ћирилица
08/12/2015 |  15:42 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Uhapšen Sakib Mahmuljin, ratni komandant 3. korpusa tzv. Armije BiH (VIDEO)

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da odredi jednosmjesečni pritvor bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima kod Vozuće, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.
Mudžahedini - Mahmuljin - Foto: Press
Mudžahedini - MahmuljinFoto: Press

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPE jutros su u Sarajevu uhapsili ratnog komandanta 3. korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

Osumnjičen je po komandnoj odgovornosti jer je propustio da spriječi ratne zločine koje su pripadnici Odreda El Mudžahid počinili nad zarobljenim srpskim vojnicima tokom 1995.godine na području Vozuće.

Zbog zločina nad Srbima u Vozući, Haški tribunal je na tri i po godine osudio komandanta Glavnog štaba takozvane Armije RBiH Rasima Delića.

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da je zatražen pritvor. Hapšenje bošnjačkog generala Sakiba Mahmuljina potreslo je SDA koja vjeruje u njegovu nevinost. Iz SDA pak ni riječi o zločinima mudžahedina ili odgovornosti onih koji su ih doveli u BiH. S druge strane, predsjednik BO RS Milomir Savčić izražava zadovoljstvo jer je konačno neko uhapšen zbog komandne odgovornosti. Savčić se nada da je hapšenje Sakiba Mahmuljina početak tretiranja svih potencijalno odgovornih za ratne zločine na isti način. 

Tokom vojnih operacija „Uragan“ i „Farz“ u ljeto i jesen 1995. godine, na potezu Ozren- Vozuća, pripadnici Odreda El Mudžahid na monstruozan način likvidirali su zarobljene srpske vojnike i civile. Sakib Mahmuljin imao je komandu nad tom ozloglašenom jedinicom i nije učinio ništa da spriječi zločine.

- Sakib Mahmuljin osumnjičen je za zločine počinjene na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i postrojba Odred "El Mudžahidin", koji su ubili oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od jedinice koja ih je zarobila, rekao je Boris Grubešić, portparol  Tužilaštva BiH.

Zarobljene vojnike nisu oteli mudžahedini već ih je jedinica koja ih je zarobila, 328. brigada 3-eg korpusa tzv. Armije BiH, predala u ruke Odreda El mudžahid, zbog čega preuzima dio odgovornosti za njihovu smrt.

- Ovi zarobljeni su pogubljeni su na najmontrusozniji način s obzirom da su predani Odredu El Mudžahid koji su bili smješteni u Kamenici. Pored Sakiba Mahmuljina upravo je ovom brigadom koji su ih zarobili, komandovao Fuad Zilkić. Iz moje jedinice se još uvijek vodi kao nestali 80 boraca, istakao je Zoran Blagojević, bivši komandant Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade VRS.

U napadu snaga tzv. ARBiH na srpski etnički prostor Ozrena i Vozuđe zarobljeno je a potom likvidirano 412 vojnika i civila srpske nacionalnosti. I dalje se traga za posmrtnim ostacima 131 osobe.

- Očekujemo da Tužilaštvo BiH neće stati. Nadamo se ne samo podizanju optužnice, nego da će istraga biti proširena i na ostale oficire trećeg korupsa koji se po komandnoj odgovornosti moraju teretiti za ritualna ubistva vojnika i civila, dodao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Udarna pesnica tzv. Armije BiH tokom napada na Ozren i Vozuću bili su mudžahedini. Ritualna ubijanja, crne zastave s natpisima iz Kurana, povici Alahu ekber ilustrativno svjedoče o mjestu nastanka današnjeg zla, Islamske države.

- Ne trebamo zanemariti ulogu bošnjačkih struktura koje su 90-tih godina zagovarali i osmislili dolazak stranih ratnika u BiH. Oni su činili zločine ne samo na Ozrenu i Vozuđi već i širom BiH, dodao je Kojić.

Hapšenje Sakiba Mahmuljina mobilisalo je sve strukture SDA. Nezvanično saznajemo da je održan hitan sastanak Meddžide Kreso i Šefika DŽaferovića, koga je bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo optuživao da je kao šef policije u Zenici prikrivao zločine nad Srbima u Vozući. Tužilaštvo BiH odustalo je od istrage protiv DŽaferovića.