latinica  ћирилица
09/12/2015 |  16:14 | Autor: Agencije

Austrija gubi 6.400 ljekara, hitno traže nove

Ljekarska komora Austrije upozorava na deficit ljekara u bolnicama i prognozira da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko se nešto ne preduzme po ovom pitanju.

Harald Majer, načelnik organizacije koja okuplja zaposlene ljekare je ukazao na starosnu strukturu ljekara zaposlenih u bolnicama ukazujući da će 25 procenata u narednih deset godina otići u penziju, što predstavlja "gubitak" od 6.400 medicinara.

Ljekarska komora je iznijela podatke da je trenutno upražnjeno 300 radnih mjesta za ljekare. Pokazalo se takođe da mladi ljekari ne žele da provedu svoj radni vijek u bolnicama već su u potrazi za kraćim i fleksibilnijim radnim vremenom.

Za mnoge mlađe ljekare uslovi rada nisu dovoljno atraktivni, te nedostaju fleksibilniji modeli radnog vremena jer je veoma teško da se uklopi karijera rada u bolnici i porodica i djeca.

Podaci pokazuju da je od 2003. godine iz Austrije u inostranstvo otišlo ukupno 7.000 ljekara.

Statistički podaci pokazuju da se 1.500 osoba godišnje upisuje na studije medicine, a samo 1.300 završava studije, dok tek 900 ostaje u Austrji.

Majer je zatražio smanjenje birokratije u okviru ljekarskog posla, budući da ljekari u bolnicama provode 40 procenata svog vremena za administraciju i dokumentaciju.

On je takođe zbog pretrpanih ambulanti zatražio da se priliv pacijenata bolje reguliše, te da se prijem u ambulantama omogući samo osobama koje imaju uput i hitnim slučajevima.

Uspostavljanje maksimlanog radnog vremena za ljekare od 48 sati u nedjelji je pozdravljeno od strane Ljekarske komore uz ocjenu da se radi o važnom koraku za rasterećenje medicinara.