latinica  ћирилица
14/12/2015 |  07:47 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Danas se navršava 20 godina otkako je u Parizu potpisan mirovni sporazum u BiH.
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Foto: arhiv
Potpisivanje Dejtonskog sporazumaFoto: arhiv

Prethodno je Dejtonski sporazum zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton.

Karl Bilt, švedski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH, rekao je da je u tom momentu to bio jedini mogući sporazum.

- Mislim da ovo svakako nije herojska priča međunarodne zajednice koja godinama nije radila šta treba, da bi na kraju postigli sporazum koji je bio jedini mogući - istakao je Bilt u intervju za "Geteburgs Posten". Govoreći o današnjoj situaciji, Bilt je rekao da su politika i političari u BiH i dalje podijeljeni po etničkim linijama i da je centralna vlast slaba.

Cvijanović: Dejton osnovni okvir za funkcionisanje BiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Dejton osnovni okvir za funkcionisanje BiH, a problem je u tome što ovaj sporazum nikada nije dobio pravu priliku da pokaže sve domete koji su mnogo veći od onoga što vidjelo u praksi. Cvijanovićeva je istakla da je problem u tome što su ga svi više napadali, nego što su mu davali šansu.

- Stav institucija Republike Srpske je vrlo jasan, Dejton je primarni, osnovni, glavni i temeljni okvir za funkcionisanje ove države. Mi, kao Republika Srpska, vrlo jasno prepoznajemo, u okviru Dejtona, svoje mjesto i tačno razumijemo koje su to nadležnosti i prava dati Srpskoj. To namjeravamo da branimo do posljednjeg daha - poručila je premijerka Srpske.

Izvor: RTRS, SRNA