latinica  ћирилица
22/12/2015 |  15:53 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Sarajevo: Koncentracija štetnih materija prekoračila sve granice (VIDEO)

Koncentracija štetnih materija u vazduhu na području Sarajeva, prekoračila je sve granice.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Danas je tri puta iznad normalnih vrijednosti, a bez izgleda da će se vrijeme uskoro promijeniti, stanovnici sarajevske kotline u smogu žive skoro mjesec dana.

Zdravstveni radnici hroničnim bolesnicima ne preporučuju duži boravak na otvorenom. Savjetuju nošenje medicinske maske ispod koje je poželjna sterilna gaza. 

Zagađenje je dostiglo nivo koji nije bezazlen, ali od koncentracije čađi, prašine i čestica emitovanih iz automobila, dimnjaka, industrije, koje građani udišu, više zabrinjava činjenica što to traje danima. Osim što su željni sunca, stanovnici Istočnog Sarajeva, stariji pogotovo, već osjećaju i posljedice ...

Zbog zagađenja propisane su mjere stanja pripravnosti. U Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu, pretjerana su poređenja Sarajeva i Pekinga na pojedinim portalima, ali nije dobro što se ne naslućuju vremenske promjene ...

Sinoptičari promjene očekuju tek oko Nove godine, ali to je neizvjesna, dugoročna prognoza. Do tada, ako ste u prilici, jedini spas je svaku priliku iskoristiti za bijeg iz grada, Sarajeva, ali i Banjaluke, Zenice, Goražda, Tuzle, koja je ove zime jedan od najzagađenijih gradova Evrope.