latinica  ћирилица
24/12/2015 |  15:39 | Autor: SRNA

NATO bombardovanjem Јugoslavije počinjen ekološki genocid

Tokom NATO bombardovanja SR Јugoslavije počinjen je ekološki genocid nad stanovništvom i stoga je neophodno formirati stručnu i nepristrasnu komisiju koja će utvrditi šta je srpskom narodu učinio NATO, poručili su učesnici skupa "Zanemarene posledice bombardovanja Srbije 1999. godine i posledice po zdravlje stanovništva" koja je održana u Beogradu.
NATO bombardovanje  u Srbiji - Foto: Glas Srpske
NATO bombardovanje u SrbijiFoto: Glas Srpske

Penzionisani general Slobodan Petković naveo je da srpske vlasti od 1999. godine do danas, zbog svog mazohističkog odnosa prema NATO, pravu istinu o stradanju stanovništva i dugoročnim posljedicama koje će bačene tone municije sa osiromašenim uranijumom i plutonijumom imati po njega u budućnosti stavlja pod tepih.

- Približavanje NATO učinilo je da se uporno prećutkuje da je tokom bombardovanja napravljen ekološki genocid i katastrofa. Vođen je radiološki i hemijski rat. NATO nam je "na čuvanje" ostavio 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma čije je dejstvo četiri milijarde godina - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, NATO je nad Srbima počinio djelo neviđenog ratnog zločina, a niko nije tražio međunarodnu istragu.

Doktor Danica Grujičić podsjetila je da je UN Program za zaštitu životne sredine svojevremeno izašao sa izvještajem da je tokom bombardovanja na području NATO dejstva isprovocirana katastrofa, naglasivši da je taj izvještaj sklonjen.

Ona je podvukla da niko ne smije i ne može izignorisati posljedice koje je NATO iza sebe ostavio.

- Maligna oboljena kod nas su poprimila epidemijske razmjere. Tumori su sve agresivniji i brže se vraćaju. Samo u 2013. godini imali smo 37.500 novooboljelih - rekla je Grujičićeva.

Predsjednik pokreta "Narodna mreža" Vladan Glišić izjavio je da je potpuno neprirodno i "bolesno" da narod koji je toliko stradao od NATO-a "neko gura u tu organizaciju".

- To bi bilo isto kao da djevojka koja je silovana zavoli svog silovatelja i postane njegova žena. Srbija nikada nije toliko izgubila ponos i pamet da bi na tako nešto pristala - rekao je Glišić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović naglasio je da "identifikacija sa agresorom" kojoj su sklone srpske vlasti čini da se bombardovanje tek ritualno pomene oko 24. marta i to u najblažoj formi da "se ne bi povrijedili srpski NATO prijatelji". "To je logično da uradi svaka okupirana zemlja, a ne Srbija koja je suverena", rekao je Vukadinović.

On je naglasio da bez obzira na snishodljiv i nedopustiv odnos države prema tom pitanju Srbi ipak nisu "oduševljeni pričom o članstvu u NATO".

- Članstvo Srbije u NATO ne podržava ni 10 odsto građana. Štaviše 80 odsto njih je protiv - rekao je Vukadinović.