latinica  ћирилица
24/12/2015 |  16:20 ⇒ 17:11 | Autor: SRNA

Beograd: Osnovano Hilandarsko ljekarsko društvo

U Beogradu je, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, osnovano Hilandarsko ljekarsko društvo, čiji je cilj briga o zdravlju monaštva i poklonika u srpskom manastiru Hilandaru na Svetoj gori.
Beograd - Hilandarsko ljekarsko društvo - Foto: SRNA
Beograd - Hilandarsko ljekarsko društvoFoto: SRNA

Osnivačkoj skupštini Društva u zgradi Skupštine grada Beograda prisustvovali su, osim patrijarha Irineja, ljekari iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije i gradskih vlasti.

Obraćajući se okupljenima, patrijarh Irinej je istakao da Hilandar nije muzej, kako su se nekad srpske vlasti prema njemu odnosile, nego najveći ponos i najveća svetinja srpskog naroda iz koje je obasjana Srbija.

- Sve što su korijeni naše moderne kulture je u Hilandaru i djelimično u manastiru Studenici. Tu su počeci naše nauke, kulture i svega što jedan narod čini narodom - rekao je patrijarh Irinej.

On je naveo da je kraljevska dinastija Nemanjića obilno koristila vizantijska dostignuća i da Srbi nisu samo slijepo kopirali vizantijsku kulturu, nego su imali i veliki udio u njoj, pa je tako nastao i srpsko-vizantijski stil.

Patrijarh Irinej izrazio je nadu da će Hilandar, koji je nastradao u požaru prije 11 godina, za pet godina biti potpuno obnovljen.

On je podsjetio da je u Hilandaru nastala i prva srpska bolnica po uzoru na bolnicu u Carigradu, koju je posjetio Sveti Sava, i da je u njoj liječen prelom kostiju i vađen kamen iz bešike, te ocijenio da je osnivanje Hilandarskog ljekarskog društva dokaz koliko Srbija razmišlja o svojoj velikoj svetinji.

- Ono što se odigrava u srpskom narodu, pokazuje se i u Hilandaru i obrnuto. Hilandar je zjenica naše kulture i duhovnosti - rekao je patrijarh Irinej.

Okupljene je pozdravio i iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije, koji je prenio molitve i blagoslove hilandarskog bratstva, napomenuvši da su tjelesne bolesti posljedica neke velike duhovne neravnoteže u svakom čovjeku.

- Živimo u vrijeme kada se zaboravlja duhovna dimenzija života, potiskuju vrline, a ističu poroci kao primjeri koje treba slijediti. Čovjek zna da to nije tako, ali živjeći u takvom okruženju, malo po malo to i prihvati - rekao je on.

On je dodao da će stalno prisustvo ljekara u Hilandaru biti od velike pomoći tamošnjem bratstvu, ali i velikom broju poklonika, koji posjećuju ovaj manastir.

- To će biti nastavak prisustva Srbije na Svetoj gori, na taj način pokazujemo svoju ljubav prema Hilandaru - dodao je arhimandrit Metodije.

Za prvog predsjednika Društva izabran je doktor Radisav Šćepanović, direktor beogradskog Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović", koji je ujedno i jedan od glavnih inicijatora osnivanja ovog društva.

Krsna slava ovog društva biće 7. oktobra, kada se slavi prepodobni Simon, bivši srpski kralj Stefan Prvovjenčani, koji je bio veliki ktitor manastira Hilandar, zajedno sa svojim sinom Svetim Savom.

Statutom Hilandarskog ljekarskog društva predviđeno je da ovo društvo promoviše zdrav stil i način života, doprinosi očuvanju duhovnog i kulturnog nasljeđa i obnovi hilandara, kao i da afirmiše bioetičke principe i medicinske doktrine utemeljene na hrišćanskoj kulturi u uslovima aktuelnih dostignuća medicinske nauke i prakse.