latinica  ћирилица
26/12/2015 |  12:55 | Autor: Agencije

Terapija testosteronom briše menopauzu

Testosteron može da posluži kao dio terapije za ublažavanje tegoba karakterističnčih za menopauzu, a damama je najprihvatljivija primjena u vidu gelova koji se utrljavaju u kožu.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Da bi žene u menopauzi lakše prevazišle propratne tegobe karakteristične za ovaj period života, dio terapije može da bude i testosteron, tvrde američki stručnjaci. U manjim količinama ovaj hormon se, inače, nalazi u ženskom organizmu, ali sa dolaskom menopauze polako nestaje. Da bi njegovo odsustvo nadoknadili, ljekari ga propisuju u okviru uobičajene hormonske terapije.

Iskustvo pokazuje da je damama najprihvatljivija primjena testosterona u vidu gelova koji se utrljavaju u kožu, mada postoji i u obliku krema, flastera i implanta. Žene između 50 i 60 godina kojima se na ovaj način podiže njegov nivo imaju libido i energiju tridesetogodišnjakinje, a istovremeno im se popravlja i raspoloženje, tvrde stručnjaci.

Ipak, naučnici upozoravaju da sa ovom terapijom treba biti oprezan, jer efekti dugoročne primjene još uvijek nisu ispitani. Poznato je da visoke doze sa sobom nose rizik pojave akni, masne kože i kose. Mogu da se jave i sporedni efekti u vidu pojačane maljavosti lica i tijela. Takođe se zna da preterana upotreba testosterona dovodi i do povišenog nivoa holesterola, koji dalje može biti uzročnik srčanog ili moždanog udara, ističu američki naučnici.