latinica  ћирилица
28/12/2015 |  20:09 ⇒ 29/12/2015 | 14:43 | Autor: RTRS

Dodik: 9.januar je svetinja (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik organizovao je u Palati Republike prijeme za predstavnike republičkih institucija i zajedničkih institucija na nivou BiH, za penzionisane generale, Asocijaciju „Stvaraoci Republike Srpske“, udruženje vojnih penzionera Srpske u Oružanim snagama BiH, ali i za privrednike i predstavnike medija, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske i krsne slave Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik RSFoto: RTRS

U susret 9. janura, Dana Republike, Dodik je rekao da će ovaj dan biti dostojanstveno proslavljan više dana širom Srpske. Poručio je da su sve političke snage u RS jedinstvene u odluci da ne priznaju politički motivisanu odluku Ustavnog suda Bih da ukine 9. januar - kao Dan Republike..

“9. januar je izraz političke volje i istorijskog trenutka, i ne može da je prekraja Ustavni sud BiH”, izjavio je predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik. Rekao je da će i dalje dominantan politički dogovor iz Srpske biti borba protiv centralitzacije i unitarizacije BiH.

Pozvao je građane Srspke da manifestuju jedinstvo na Dan Republike, istaknu zastave i značke na vidno mjesto i na svoj način obilježe dan na koji se rodila Republika Srspka.

“Ustavni Sud BiH je politički pokušao da ukine 9. Јanuar ali Republika Srpske taj datum nije ostvarila na sudu i neće ga ni izgubiti na sudu. 9 januar se desio kao akt osnivanja Republike Srpske i to će tako i ostati”, rekao je Dodik.

U Srpskoj svi saglasni da je 9. januar svetinja za Republiku Srpsku.

“Znate da je bilo problema u Vijeću naroda i da je podignut vitalni nacionalni interes, ali da je Dan Republike za Republiku Srpsku svetinja i nećemo ga sigurno nikada promijeniti”, saglasna je Nada Tešanović, presjedavajuća Vijećem naroda Republike Srspke.

Godina na izmaku, sa bezbjednosnog aspekta, bila je na zadovoljavajućem nivou. Godinu je obilježio teroristički akt u Zvorniku.

"Nakon tog teškog i nemiilog događaja u Republici Srpskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova je apsolutno stabilizovalo situaciju i u samom Zvorniku kao i u Republici Srpskoj, gdje nismo dozvolili da dođe do eskalacije", rekao je ministar unutrašnjih poslova Drgan Lukač.

Budžetska 2015. godina realizovana je, baš kao što je i planirana. Plate i penzije isplaćivane su na vrijeme. Zabilježen je i rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, posobno u sektoru industrijske proizvodnje 3,5 odsto . Zabilježen je i rast zaposlenja, kao i smanjenje nezaposlenosti za oko 4 odsto. Strani investitori su sve zainteresovaniji za ulaganje u Srpsku, što potvrđuju i predstavnici Fabrike za proizvodnju silicijum metala "R-S silikon" koja je nedavno puštena u rad u Bjelajcu, kod Mrkonjić Grada.

Predsjednik Srpske rekao je da je ova godina bila puna izazova, ipak uspješna, jer su održane sve vitalne republičke funkcije i ojačana ekonomija i društveni bruto proizvod.

Predsjednik Srpske 2015. je ocijenio kao izazovnu, ali da su vrijednosti Republike Srpske, uspješno očuvane.