latinica  ћирилица
29/12/2015 |  19:31 | Autor: TANЈUG

"Ideja NDH latentna prijetnja hrvatskom društvu"

Prijedlog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rajnera u inaguracionom govoru da bi ta institucija mogla biti preimenovana u Hrvatski državni sabor izazvao je polemiku u tamošnjoj političkoj javnosti, a predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić upozoro je da su ideje NDH latentna prijetnja hrvatskom društvu.

Pusić je u otvorenom pismu Rajneru poručio da je novoizabrani predsjednik u to mogao da se uvjeri na svakom koraku - od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni", od uzvika članova njegove stranke "U Kevinu jamu s njima", od postupaka nekih od najuticajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svjetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je Rajner izabran za predsjednika Sabora.

- Promjena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smjeru vraćanja digniteta Sabora, osim kod NDH-nostalgičara - naveo je Pusić.

- Kao što to nije pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sjedi osuđeni ratni zločinac. Na žalost to nije prošlost, sve se to događa danas, na izmaku 2015. i predstavlja "realnu i sadašnju" prijetnju i nama i našoj djeci i našim unucima - istaka je Pusić.

Јutarnji list tim povodom piše da su dvije mogućnosti: ili akademiku Rajneru prije izbora za predsjednika niko nije objasnio da je Sabor tradicionalni naziv državnog parlamenta u Hrvatskoj - ili njegov prijedlog o preimenovanju toga tijela ima neke drgačije ciljeve.

- Hrvatski državni sabor naziv je podjednako pleonazam kao i, eventualno, Hrvatski parlamentarni sabor (ili: Hrvatski državni parlamentarni sabor, ili: Hrvatski državni izabrani parlamentarni sabor, itd. ). Od čega se Sabor diferencira atributom: državni? Od sabora trubača u Guči, možda? Ta nije li Hrvatska po definiciji država? Od 841? - navodi list i dodaje da je Hrvatski državni sabor od 1942, kada ga je otkrio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Povodom komentara predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je o prijedlogu Rajnera za promjenu imena Sabora, rekla da se ne bi time opterećivala i vraćala u prošlost.

- Hrvatski državni sabor - zašto ne - zapitala je ona, dok Јutarnji na to dodatno pita: "A zašto ne, onda, i Nezavisna Država Hrvatska"?