latinica  ћирилица
05/01/2016 |  07:45 ⇒ 06/01/2016 | 07:46 | Autor: RTRS

Parastos za Srbe ubijene u Kravici (VIDEO)

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca služen je parastos za 158 nastradalih Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.
Položeni vijenci za ubijene u Kravici - Foto: SRNA
Položeni vijenci za ubijene u KraviciFoto: SRNA

Prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih, a prisutne delegacije položile su cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijeće su položile delegacije Narodne skupštine, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske, te opština i boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca, Milića i Zvornika.

Predsjednik Boračke organizacije Bratunca Nebojša Lukić rekao je da je služen parastos i odata pošta nastradalim Srbima koje su ubile komšije Bošnjaci kod njihovih kuća samo zato što su Srbi.

"Stravični zločin počinili su na Božić i time pokazali kakav je njihov odnos prema onima koji slave druge praznike od njihovih", ocijenio je Lukić.

On je istakao da je ogorčen na licemjernost Tužilaštva i Suda BiH koji ignorišu srpske žrtve i ni za jedan od brojnih zločina nad Srbima u srednjem Podrinju niko još nije odgovarao.

Anđa Đokanović, koja je izgubila supruga u Kravici prije 23 godine, kaže da porodicama srpskih žrtava ništa ne znači privođenje osumnjičenih za zločine nad Srbima i puštanje da se brane sa slobode, nakon čega se na njih zaboravi.

"Izgubili smo povjerenje u rad pravosuđa BiH. Očekujemo presude za zločine nad našim članovima porodica od kojih je većina ubijena u svojim domovima i bili su civili. Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna", kaže Đokanovićeva.

Kravica-parastos (Foto: RTRS)

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje srpskih sela, muslimanske snage iz Srebrenice, upale su na Božić, 1993. godine, u Kravicu, gdje su ubile 49. Sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 23 godine. Istovremeno, selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća.

O zlodjelima Nasera Orića i srebreničkih muslimana govore mnogobrojni dokazi, fotografije, svjedočenja Ibrana Mustafića, Hakije Meholjića i drugih. Godinama su iskazi prikupljani ali nisu bili dovoljni da tužilaštvo procesuira zločine.

Presudom Žalbenog vijeća –Haški tribunal oslobodio je 3. jula 2008. godine Nasesra Orića za ratne zločine počinjene tokom rata u Kravici i okolini Srebrenice.

U napadu srebreničkih muslimanskih snaga na Kravicu učestvovao je, prema svjedočenju preživjelih mještana, veliki broj Bošnjaka koji danas slobodno šetaju ulicama Srebrenice.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice neprestano su upadale u srpska sela ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu, a zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali u Srebrenici.

Kravica je, osim na Božić, napadana više puta . U posljednjem ratu, iz ovog mjesta protjerano je više od 1.000 mještana.

Kravica (Foto: RTRS)