latinica  ћирилица
05/01/2016 |  11:53 ⇒ 06/01/2016 | 11:37 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici pozvao Srbe da se vrate svojim domovima (VIDEO)

Tradicionalnim pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi, patrijarh srpski Irinej, sa sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve, čestitao je Božić svim sinovima i kćerima svete Crkve.
Patrijarh Irinej (foto: spc.rs) -
Patrijarh Irinej (foto: spc.rs)

U Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej poručuje da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima. Da bismo imali mir među sobom, prvo uspostavimo lični mir sa Bogom svojim, Bogom našim! Pomirimo se sa njim kroz pokajanje, poručio je patrijarh.

Srpski patrijarh je pozvao sve raseljene Srbe, posebno sa Kosova i Metohije, da učine sve što mogu da se vrate u svoje domove. U Božićnoj poslanici, patrijarh Irinej posebno je pozdravio Srbe sa Kosova i pozvao ih da istraju u vjeri.

"Apelujemo na sve prognane i izbjegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbjegle sa svojih vjekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vjekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći", navodi se u poslanici.

Patrijarh je naveo da je, međutim, grijeh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne sjetiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili.

Poglavar SPC je posebno pomenuo ljude sa Bliskog i Srednjeg Istoka, u Ukrajinij i u Africi.

"Sjećajmo ih se molitveno i pomozimo im djelatno kad možemo i koliko možemo", naveo je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, ljudi i narodi su se u savremenom svijetu veoma udaljili od Boga i međusobno, što dovodi do mnogobrojnih zločina.

"Vidimo da se najveći greh, grijeh ubijanja čovjeka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu djecu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini", naveo je patrijarh.

Dodao je da zbog takve "pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svijetu, koji nisu ništa drugo do plodovi aktivne bezbožnosti pseudovjernika".

"Braćo i sestre i draga djeco duhovna, pozivamo vas u ime Boga, u ime Novorođenoga Hrista Gospoda, da čuvamo sebe i svoj narod od svepagubnog bogohuljenja i grijehova koji vapiju do nebesa", naveo je poglavar SPC.

Prema njegovim riječima, umjesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima svjedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost svijeta.

"Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svijet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svijet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize", naveo je patrijarh u Poslanici.

Vjernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave u četvrtak, 7. januara.