latinica  ћирилица
06/01/2016 |  07:45 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Pogledajte svečani prolazak badnjaka ulicama širom Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Isusa Hrista - Božić
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Na Badnji dan, rano ujutro, najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo - badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca tako da padne na istok, a badnjak se pali na Badnje veče, uoči Božića, objavljujući radost Hristovog rođenja.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Јosifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Nevesinju, gdje će prisustvovati i nalaganju badnjaka.

U Banjaluci, badnjak je dovezen u portu hrama Hrista Spasitelja gdje će večeras u 17 časova biti služeno večernje sa osvećenjem i podjelom badnjaka.

Večernje bogosluženje sa osveštanjem badnjaka u Hramu Hrista Spasitelja služiće njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će u porti Hrama Svete Trojice biti obavljeno nalaganje badnjaka. Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće večernjem bogosluženju u Hramu Svetog velikomučenika Georgija i osveštanju badnjaka u banjalučkom naselju Paprikovac.

Kolona sa centralnim badnjakom prošla je danas kroz više naselja u Prijedoru, a sječu i praćenje badnjaka ove godine organizovali su savjeti mjesnih zajednica Prijedor Centar, Raškovac i Kokin Grad.
U večernjim časovima kolona sa badnjakom završiće put ispred Crkve Svete Trojice, gdje će drvo biti dočekano, osveštano i naloženo.

U tradicionalnoj zajedničkoj sječi badnjaka u kojoj je učestvovao veliki broj vjernika, a koja je i ove godine obavljena na Brionima kod Foče, usječeni su badnjaci za dva fočanska hrama, te za zgradu opštine i gradski trg. Starješina Hrama Svetog Save Nenad Tupeša najavio je za večeras u 18.00 časova večernje bogosluženje sa petohljebnicom, nakon čega će biti naloženi badnjaci, uz kulturno-umjetnički program.

Na području opštine Prnjavor prvim pucnjima u zoru koji su označili tradicionalni čin sječe badnjaka započelo je obilježavanje Badnjeg dana. Prva badnjačka kolona krenula je u 6.00 časova iz Pečeneg Ilove. Nalaganje ovog badnjaka biće upriličeno u popodnevnim časovima ispred hrama Silaska Svetog Duha na apostole na Smederevu.

I stanovnici opštine Šamac sječom badnjaka započeli su obilježavanje Badnjeg dana.

Јutarnjom molitvom i osveštanjem badnjaka kod crkve Svetoga proroka Ilije u naselju Nova Kasaba, jutros je u Milićima počelo obilježavanje Badnjeg dana, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. Večeras u 19.00 časova badnjak će, uz vatromet biti dočekan u centru Milića, na Trgu rudara, odakle će u litiji biti nošen do Crkve Svetog Nikole.

Na području opštine Derventa danas će biti organizovan prevoz badnjaka. Centralno okupljanje i večernja služba je u Sabornom i spomen hramu Uspenja Presvete Bogorodice u centru grada u 17.00 časova, nakon čega slijedi osveštanje badnjaka i nalaganje na vatru. Rano jutros, po običaju brojni stanovnici Dervente otišli su u šumu po badnjak, a ni sinoćna ledena kiša nije ih spriječila u tome.

Okićeni badnjak danas je na konjskoj zaprezi provezen kroz Petrovo, a domaćini su ga darivali vinom, peškirima, slatkišima i novcem. Badnjak će biti naložen večeras u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovu, u predvečerje Božića.

U kompleksu Stare pravoslavne crkve Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu danas će biti održan Božićni bazar u okviru kojeg će biti organizovana prodaja domaćih proizvoda, ručnih radova i slika. Iz Stare crkve saopšteno je da će danas u 17.00 časova u hramu biti služena Večernja služba, a potom u dvorištu crkve tradicionalno osveštanje i nalaganje badnjaka. Božićnu liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu služiće rektor Bogoslovije u Foči arhimandrit Lazar /Lazarević/, uz sasluženje sveštenstva.

U porti manastira Gračanica, kao i u svim manastirima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji večeras će biti obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka, dok će bogosluženje u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice služiti Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Sječom badnjaka na Kosovu i Metohiji jutros je počela proslava Badnjeg dana, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku - Hristovom rođenju. Srbi u sječu badnjka na cijelom Kosmetu odlaze organizovano, uglavnom u pratnji kosovske policije.

Izvor: RTRS, Srna