latinica  ћирилица
06/01/2016 |  11:03 ⇒ 14:27 | Autor: TANЈUG

Albanci ispred crkve u Đakovici, policija štiti prilaze

Oko 50 raseljenih Srba iz Đakovice došlo je jutros organizovano na Kosovo i Metohiju sa namjerom da u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u tom gradu donesu badnjak koji su jutros posjekli na sjeveru Kosova.
Đakovica (arhiv) - Foto: pressonline.rs
Đakovica (arhiv)Foto: pressonline.rs

Raseljeni Srbi iz Đakovice prisustvuju u manastiru Visoki Dečani službi nakon čega bi trebalo da posjete rodni grad iz kojeg su protjerani 1999. godine.

Predsjednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević izjavio je da je još neizvjesno da li će uspjeti da obiđu crkvu koja se nalazi u Srpskoj ulici u Đakovici zbog najavljenog protesta tamošnjih Albanaca koji se protive povratku Srba u grad.

Stanojević je dodao da će ponašanje Albanaca i reakcija policije pokazati da li je Đakovica i dalje "zabranjeni grad za Srbe" istakvši da je namjera raseljenih da obilježe veliki hrišćanski praznik u svom rodnom gradu bez namjere da bilo koga provociraju.

Autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice je do Dečana došao u pratnji Kosovske policije, a sa rasljenima je i predsjednik Srpske liste Slavko Simić.

Raseljeni Srbi iz tog grada već dvije godine ne mogu da obiđu manastir i obilježe Božić, jer se tome protive pojedini lokalni Albanci koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

U Đakovici je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje.