latinica  ћирилица
10/01/2016 |  17:05 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

"Srebrenički krug": U Srebrenici prvo poginula istina, a onda Bošnjaci i Srbi (VIDEO)

U Srebrenici je prvo poginula istina, a onda Bošnjaci i Srbi. Slučaj Srebrenica, jedna je od najvećih manipulacija istinom, istakao je Dragan Vujičić, autor knjige „Srebrenički krug“, na današnjoj promociji u Banjaluci.
Promocija knjige "Srebrenički krug " - Foto: SRNA
Promocija knjige "Srebrenički krug "Foto: SRNA

Upravo će pitanje Srebrenice poslužiti onima koji za plan imaju rušenje Republike Srpske, pa je zbog toga važno da se prije nego do toga dođe, iznese istina o ovim dešavanjima, naglasio je predsjednik „Istorijskog projekta Srebrenica“, Stefan Karganović, koji je i izdavač knjige. 

Američka državna sekretarka Madlen Olbrajt u Generalnoj skupštini UN, 10. avgusta 1995. godine tvrdila je da su špijunski sateliti zabilježili sedam do osam hiljada ubijenih, a tek 2007. godine je priznato da ti snimci ne postoje.
U kvalifikacijama dešavanja u Srebrenici, riječ je, kaže autor knjige "Srebrenički krug", o manipulaciji brojkama, ali i istinom i sudbinama stradalih.

- Treba reći da Haški tribunal, kao relevantne podatke ima cifru od 3.568 posmrtnih ostataka iskopanih u masovnim grobnicama, a od tog broja ekshumiranih za 442 je dokazano da su streljani, na šta ukazuju pokazatelji da su im bile vezane ruke. Od ukupnog broja 505 je poginulo od metka, međutim ne može se govoriti o streljanju, a za ogroman broj nije se mogao utvrditi način smrti, rekao je Vujičić.

Sporno je navodi i to da je prema podacima do kojih je došao, odlluka o izgradnji memorijanog centra u Potočarima donesena bez znanja Srba i Bošnjaka 2003. godine, a donio ju je tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

- Srebrenica predstavlja klasičan primjer takozvane falš fleg operacije iz koje je nastala doktrina "prava na prevenciju", na osnovu koje su širom svijeta vođene vojne operacije i vršena bombardovanja kako se srebrenički zločin ne bi ponovio, dodao je Vujičić.

Upravo će pitanje Srebrenice poslužiti onima koji za plan imaju rušenje Republike Srpske, naglašava predsjednik „Istorijskog projekta Srebrenica“ Stefan Karganović. Navodi i da je Srebrenica korištena za, kako navodi, "moralno samoubistvo Republike Srpske", podsjetivši da je Vladi 2003. i 2004. godine ispostavljen nalog da samoinicijativno prizna genocid u Srebrenici.

- Srebrenica ima jasno određenu ulogu u sprovođenju tog programa. Kooperativnm saradnicima u samouništenju Republike Srpske, petoj koloni čiji je zadatak da izvede prevrat u interesu stranih mentora ugrabi vlast, istakao je Karganović.

Ekspert za bezbjednost, Predrag Ćeranić, upozorio je na radikalizaciju bošnjačke omladine u BiH putem interneta, ali i javnih nastupa i predavanja, u kojima se uvijek pominje i Srebrenica u kontekstu neprijateljskog targetiranja Srba. Ćeranić je naveo da pored toga Republika Srpska treba d se čuva, kako navodi, udara iznutra takozvanih "obojenih revolucija", ili hibridnog rata.

- Takozvani hibridni rat uvijek dovede do oružanog sukoba . Vi sada više nemate kao nekada kampovanje ispred institucija u štorima i pištaljke, kao nekada, već odmah pozivaju na sukob, rekao je Ćeranić.

Današnjoj promociji knjige „Srebrenički krug“ prisustvovao je i češki režiser Vaclac Dvoržak, koji je najavio snimanje dokumentarnog filma, radi razotkrivanja istine o Srebrenici.

- Trudimo se da ljudima u Češkoj i Slovačkoj objasnimo šta se ovdje dogodilo, a šta je propaganda, što se duguje srpskom narodu koji je žrtva propagande i rata, rekao je Dvoržak.

Dvoržak je naveo kako film o Srebrenici koji priprema neće biti prosrpska propaganda, već objektivan i da će biti smješten u geostrateški kontekst razbijanja bivše Јugoslavije. Dvoržak je i autor dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“.