latinica  ћирилица
10/01/2016 |  18:31 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Bećković: Sloga Srba – uslov za pobjedu (VIDEO)

"Onom ko se bori za svoj identitet prijete da neće imati od čega da živi i savjetuju da tu temu jedno vrijeme zadrži za sebe. Dilema je da li da slavimo i budemo gladni ili da budemo siti i slavimo u dubini duše", rekao je akademik Matija Bećković na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana Republike Srpske.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Bitka da se Srbi liše budućnosti, ne vodi se prvi put, a Bećković je citirajući srpskog političara Slobodana Јovanovića koji je rekao da je ujedinjenje Srba komplikovanije od ujedinjenja bilo kojeg drugog naroda, da Srbi iz te bitke mogu izaći kao pobjednici jedino, ako budu složni, jer jedino tako neće biti mali i slabi, nego veliki i nepobjedivi. 

- To što samo Srbi imaju krsnu slavu nije dovoljan razlog da se slava zabranjuje, niti da se osjećaju uskraćeni oni koji je nemaju, istakao je akademik Matija Bećković, dodavši da sam Bog zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana, svetitelja koji je u vrijeme Nemanjića bio zaštitnik i krsna slava Srbije, a koji je stradao u borbi za najveće vrijednosti.

- Propovijedao je ljubav i jednakost za sve i svakoga. Oklevetali su ga da je hulio na Boga, a klevete brzo poduprijeli lažnim svjedocima, osudili na smrt i kamenovali i predali gomili, rekao je Bećković.

Bećković je istakao i da Sveti Stefan nije umio da ćuti ni da krije svoju vjeru ni da istinu zadrži za sebe, jer je znao da se jedino istinom može izvojevati sloboda, sloboda zbog koje je stradao.

- I kao što su za lažne optužbe lako nalazili lažne svjedoke prije 2.000 godina, lako ih nalaze i sada. I kao što je savle žalio što nema dovoljno ruku da bije Svetog Stefana takve žalopojke ostrašćenih sluša i Republika Srpska, istakao je on.

Svijeća i kandilo, ikona i vosak, kolač i tamjan, kadionica i čitulja, žito i vino oružja su bez kojih se ne slavi krsna slava. Nije čudo ko se plaši takvog naoružanja naveo je Bećković i zaključio da su krsnu slavu Srbi slavili u ropstvu, u rovu pod pećinama, u tamnici i izgnanstvu ne tražeći ničije odobrenje i da im isto ne treba ni u miru.

- Učinili bismo veći grijeh da smo se zabranama povinovali, nego što su ga učinili oni koji su ih izricali. Uostalom, da su došli da slavimo zajedno dočekali bismo ih kao braću i sudije Ustavnog suda BiH koji su Dan i krsnu slavu Republike Srpske proglasili neustavnim, naglasio je Bećković.

Radost i veselje Srba na zemlji na Svetog Stefana 9. januara, radost je i za njihovog zaštitnika na nebu, jer iako nešto stariji od Republike Srpske i sam živi i živjeće vječno, poručio je akademik Matija Bećković na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.