latinica  ћирилица
10/01/2016 |  19:09 | Autor: SRNA

Priština: Oskrnavljen Hram Hrista Spasa

Nepoznata lica oskrnavila su Hram Hrista Spasa u Prištini tokom protesta u organizaciji opozicije u tom gradu, rečeno je u kosovskoj policiji u Gračanici.
Sramno skrvnavljenje hrama u Prištini -
Sramno skrvnavljenje hrama u Prištini

Prema policijskim informacijama, nepoznata lica juče su, naočigled velikog broja prisustnih i policije koja je obezbjeđivala stambene objekte u blizini Hrama, ušla u nezaštićeni crkveni objekat i u njemu urinirala.

Zamjenik premijera samooproklamovanog Kosova i jedan od lidera Srpske liste Branimir Stojanović zatražio je od nadležnih institucija da preduzmu hitne mjere radi potpune zaštite Hrama Hrista Spasa.

"To je sramno i necivilizovano ponašanje koje mora biti sankcionisano", naveo je u pisanoj izjavi Stojanović.

Prema njegovim riječima, "urinirati u svetinji je sramno, necivilizovano, vandalsko ponašanje".

"To potvrđuje da se srpske svetinje na Kosovu stalno skrnave, ali posebno ovaj hram koji nekome mnogo smeta. Neophodno je da se oko hrama podigne ograda što je pre moguće i da se počinioci ovakvih sramnih i necivilizovanih dela spreče u svojim daljim napadima na Hram", naglasio je Stojanović.

On je upozorio da je sramno što je policija mirno posmatrala demonstrante dok su ulazili u hram i vršili nuždu i zatražio od ministra unutrašnjih poslova Kosova da preduzme odgovarajuće kaznene mjere protiv policijskih službenika koji su svojim nečinjenjem omugućili nesmetano vršenje krivičnih djela.

Hram Hrista Spasa u više navrata je skrnavljen, a tokom prošle godine vlast u Prištini inicirala je uklanjanje ove srpske svetinje ili njegovu prenamjenu.