latinica  ћирилица
11/01/2016 |  16:54 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Na čelo Agencije za lijekove BiH postavljen ginekolog (VIDEO)

Nova vlast na nivou BiH neće stare direktore. Kako bi se ispoštovao stranački dogovor, Savjet ministara poništava konkurse, raspisuje nove i prije njihovog isteka imenuje v.d. direktore. Tako je dan prije Nove godine, razriješio Natašu Grubišu direktoricu Agencije za lijekove BiH i na njeno mjesto imenovao PDP-og Aleksandra Zolaka, iako po struci nije farmakolog.
Aleksandar Zolak - Foto: SRNA
Aleksandar ZolakFoto: SRNA

Savjet ministara je 30. decembra prošle godine, profesiju još jednom pomnožio s nulom. Farmakologa, profesionalca bez političke karijere, Natašu Grubišu, razrješenjem je ostavio na ulici. Povjerenje, prije isteka konkursne procedure, daje ginekologu. O političkom manevru Savjeta ministara nisu bili obaviješteni ni Grubiša, ni Stručni savjet Agenicije.

Vanda Marković Peković, član Stručnog savjeta Agenicije, ističe da bi bilo sasvim moralno i normalno da članovi Stručnog vijeća o tome budu barem upoznati.

Odluku Savjeta ministara ne želi da komentariše ni novoimenovani, v.d direktor Aleksandar Zolak. To što mu spočitavaju da ne ispunjava uslove konkursa, kaže, da i bivša direktorica nije imala dovoljno rukovodećeg staža. Dokaze o radnom iskustvu, koje je potpisao direktor KC Mirko Stanetić, kaže, dostavio je konkursnoj komisiji.

"Za v.d. nisu potrebni nikakvi uslovi. Karikiraću, da je Savjet ministara našao za shodno, mogao je da imenuje građevinskog inežnjera na ovo mejsto", rekao je Zolak.

Kako Stručni savjet Agencije nije bio obaviještan o imenovanju i političkim kombinatorikama, tako malo i znaju o PDP-ovom kadru Zolaku. Bez obzira na politiku, očekuju da će Savjet ministara ispoštovati konkurs i odlučiti se za struku.

Lazar Prodanović poslanik SNSD-a u Parlmentu BiH navodi da bi to morao biti iskusan stručnjak iz oblasti farmakologije, a on tu, kaže, nije vidio potrebne reference.

Odluči li Savjet ministara da Zolaka ostavi na toj poziciji i nakon konkursne procedure, prvi korak PDP-ovog kadra biće stroga kontrola proizvođača i veletrgovaca. Zolakov prioritet je novi Pravilnik o cijenama lijekova. Prodanović Zolaka podsjeća da je takvih inicijativa do sada bilo mnogo, ali da novi Pravilnik nije dobio zeleno svjetlo u Savjetu ministara.

Kako god, sve je u rukama politike pa i cijene lijekova koje najteže podnosi najstarija populacija.