latinica  ћирилица
11/01/2016 |  19:11 | Autor: Večernje novosti

Bivši strastveni pušači skloniji debljanju

Istraživanje tima američkih naučnika sa više od 12.000 učesnika o uticaju ostavljanja cigareta na kilažu, pokazalo je da se najviše goje strastveni pušači.
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Rezultati ranijih studija su pokazivali da mnogi pušači dobiju tek poneki kilogram više kada ostave cigarete, dok ostali dobiju i više od deset, što ne zavisi od toga koliko su bili strasni u ovoj navici. Najnovije istraživanje oborilo je ovu teoriju tvrdnjom da će se najviše ugojiti "teški" pušači.

Tim američkih ljekara koristio je podatke 12.204 učesnika. Broj cigareta dnevno i indeks tjelesne mase prije prestanka pušenja upoređivani su sa promjenama u težini nepušača, onih koji i dalje puše, kao i onih koji su prestali. Svi su vremenom dobili na težini. Nepušači su dobili oko pola kilograma godišnje za deceniju, dok se oni koji su pušili manje od pakle dnevno nisu značajnije ugojili.

Onima koji puše više od 25 cigareta svaki dan i oni kojima je indeks tjelesne mase veći od 30, vaga može da pokaže znatne viškove nakon što prestanu da puše, čak više od 10 kilograma.